AMSTERDAM - Het Wetenschappelijk Bureau van het Openbaar Ministerie onderzoekt negentig zaken waarbij justitie fouten zou hebben gemaakt. Het gaat om de zaken die het televisieprogramma Zembla zondag aanvoerde.

De zaken worden doorgespit om alle twijfel weg te nemen, zei voorzitter van het College van procureurs-generaal Harm Brouwer op Radio 1.

Volgens Zembla zijn door de fouten onschuldigen in de cel gekomen en moordverdachten vrijgelaten. Brouwer is ervan overtuigd dat Zembla fouten heeft gemaakt.

Zembla

Zembla zocht naar uitspraken van de afgelopen tien jaar waarin de rechter kritiek heeft op justitie. Zo kwamen negentig zaken op tafel.

Alle officieren van justitie die bij die zaken zijn betrokken zijn volgens Zembla nog in functie of hebben promotie gemaakt.

Ontslagen

Een woordvoerder van justitie stelde zondag dat officieren in het verleden wel degelijk zijn ontslagen nadat ze een fout hadden gemaakt. Ook zou een uitspraak door de media al snel als een 'blunder' worden opgevat, bijvoorbeeld als een rechter de eis van justitie niet volgt.

In een video op de website van het OM legde Brouwer verder uit dat justitie regelmatig bewust de grenzen opzoekt. Als de rechtbank die grenzen ergens anders legt, betekent dat volgens Brouwer niet dat er sprake is van een verwijtbare fout.