ROTTERDAM - Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam wil hooligans en relschoppers gaan weren uit cafés en discotheken. Dat stelt hij maandag in een interview in het AD.

Aboutaleb zegt in het interview buitensporig geweld van deze groepen op geen enkele plek in zijn stad meer te dulden.

 Daarom zoekt hij naar mogelijkheden om de horeca te helpen bezoekers aan de deur te selecteren.

''We zullen kijken welke instrumenten we nog meer tot onze beschikking hebben, want we willen excessief geweld van deze groep uitbannen.'' Volgens Aboutaleb ''bestaat vanuit de horeca in de stad ook deze behoefte''.

Strandrellen

Sinds de strandrellen in Hoek van Holland, waarbij politieagenten werden opgejaagd door honderden hooligans, volgt de politie tientallen notoire hooligans nog intensiever. Rotterdamse agenten zoeken de jongeren thuis op, spreken hen aan als ze aan het winkelen zijn en lichten hun werkgevers en ouders in over het feit dat ze in de gaten worden gehouden.

''We doen dit niet graag'', stelt Aboutaleb. ''Maar ze moeten verdwijnen uit de anonimiteit. Dat is een krachtig middel.''

Misdragen

Advocaat Frank van Ardenne vindt dat de gemeente zich niet moet bemoeien met het strafrecht. ''Het strafrecht biedt een arsenaal aan maatregelen voor mensen die zich misdragen. Bovendien worden maatregelen normaliter opgelegd door een rechter en niet door een ambtenaar.''

Volgens hem liggen willekeur en fouten op de loer. ''Want hoe definieer je wie een hooligan is? En dan heb ik het nog niet eens over handhaving. Dat is een volgend probleem.'' Bovendien, zo meent Van Ardenne, is Nederland groter dan Rotterdam. ''Niets staat hen in de weg om naar Barendrecht te gaan.''

Ophef

Enkele weken geleden ontstond in Rotterdam ophef over een borrel van Feyenoordsupporters. Daarbij deden zich volgens de politie geen ernstige incidenten voor, hoewel Leefbaar Rotterdam dat bestreed.

De directeur Politie van de politie Rotterdam-Rijnmond, Henk de Jong, stapte naar aanleiding van de borrel op, omdat hij de korpschef en Aboutaleb niet had geïnformeerd. Een doodzonde na de strandrellen, aldus de burgemeester.