RIJSWIJK - Op de snelwegen stonden maandagmorgen lange files door regen - en sneeuwval. Op het hoogtepunt stond het verkeer over ruim 570 kilometer vast, waardoor deze maandagochtendspits de tiende drukste ochtendspits ooit was.

De A6 tussen Lelystad en Emmeloord veranderde in een ijsbaan. De weg was enige uren afgesloten. Het KNMI zegt dat de gladheid de komende dagen aanhoudt omdat het gaat sneeuwen. Dinsdag passeert een nieuw sneeuwgebied.

Vooral in de provincies Noord-Holland en Flevoland zorgde gladheid op de weg voor lange files. Op de A7 tussen Zaandam en Hoorn stonden in beide richtingen lange files door ongevallen.

Veel automobilisten op de A6 durfden niet verder te rijden en zetten hun auto langs de kant.

Bij de Ketelbrug raakte de weg in beide richtingen versperd door geschaarde vrachtwagens die de helling van de brug niet op konden rijden. Sommige automobilisten stonden daar maandagochtend uren vast.

Manoeuvres

De politie had veel last van automobilisten die allerlei manoeuvres uithaalden om weg te komen. Sommigen proberen via de middenberm terug te rijden, anderen reden achteruit naar de op- en afritten.

De ANWB, het KNMI en Meteoconsult hadden gewaarschuwd dat het in de nacht van zondag op maandag en maandagochtend glad zou worden. De sneeuwbuien trokken langzaam van het westen naar het oosten van het land.

Zout

In Noord-Holland wordt sinds dit weekeinde beperkt gestrooid op de provinciale wegen omdat er een gebrek aan zout is. De strooiwagens rijden alleen op de doorgaande wegen en de zogeheten calamiteitenroutes.

Bekijk foto's van het winterweer op NUfoto

Gladde wegen in Nederland