AMSTERDAM - Kapitein Marco Kroon zegt dat hij vorig jaar diverse bedreigingen heeft ontvangen, onder meer per brief. De bedreigingen begonnen kort nadat koningin Beatrix de militair in mei tot Ridder in de Militaire Willemsorde sloeg.

Dit zegt zijn advocaat Geert-Jan Knoops zondag. De 39-jarige Kroon wordt ervan verdacht dat hij aanzienlijk hoeveelheden cocaïne heeft aangenomen en dat hij de wapenwet heeft overtreden.

Hij heeft de beschuldigingen vrijdag en zaterdag tijdens verhoren tegengesproken. De verdenkingen zijn voortgekomen uit anonieme bronnen van de Criminele Inlichtingen Eenheid.

Justitie

Juist dit gegeven heeft Kroon aan het denken gezet, zegt Knoops. Het is heel goed mogelijk dat de anonieme bedreigers tevens de bronnen van justitie zijn, aldus de raadsman. ''Wij zeggen niet dat het dé verklaring is voor een en ander, maar het is een zeer reële mogelijkheid.''

Volgens Knoops nam Kroon de bedreigingen aanvankelijk niet serieus en sloeg hij er geen acht op, zegt Knoops. ''Maar de situatie is nu veranderd en zullen wij die kwestie ernstiger moeten opvatten.''

Bewijzen

Kroon wil de komende tijd in kaart brengen waaruit de bedreigingen vorig jaar precies hebben bestaan. Hij weet op dit moment niet of hij er nog fysieke bewijzen van heeft. Wel waren vorig jaar zijn partner en enkele anderen op de hoogte van de bedreigingen.

De bedoeling ervan zou zijn geweest hem te beschadigen, omdat met de hoge militaire onderscheiding ''zijn kop boven het maaiveld uitstak'', aldus Knoops.

Strafvervolging

Volgens Knoops hebben de verdenkingen en de verhoren een zware wissel op Kroon getrokken en is hij ''op''. De Koninklijke Marechaussee rondt het proces-verbaal over de zaak binnenkort af, zo is de verwachting.

Vervolgens zal het naar het parket in Arnhem worden gestuurd, waar moet worden beslist of er strafvervolging tegen Kroon wordt ingesteld. Volgens Knoops zijn daar minimaal enige weken mee gemoeid.