AMSTERDAM - Alle officieren van justitie die de afgelopen tien jaar forse fouten hebben gemaakt zijn nog in functie of hebben promotie gemaakt. Dat meldt het televisieprogramma Zembla zondag.

Justitie ontkent dit en stelt dat wel degelijk officieren van justitie zijn ontslagen nadat ze fouten hadden gemaakt.

Voormalig minister van Justitie Frits Korthals Altes (VVD) vindt volgens het programma dat officieren die ernstige fouten maken van hun taak moeten worden ontheven.

Kritiek

Het programma verzamelde negentig vonnissen waarin de rechter kritiek heeft op het Openbaar Ministerie. Zeker honderdvijftig verdachten van moord, vrouwenhandel en kinderporno zijn de afgelopen tien jaar door fouten van justitie vrijgelaten.

Ook worden onschuldigen door fouten in de cel gezet.

Wet

In vier vonnissen stelt de rechter dat justitie in strijd met de wet heeft gehandeld. In acht zaken is volgens de rechter doelbewust informatie achtergehouden. Ook zou meerdere keren bewijsmateriaal expres zijn vervalst.

Volgens voorzitter van het College van procureurs-generaal Harm Brouwer wordt tegenwoordig te snel van een 'blunder' gesproken. Dat zou al gebeuren als de rechter de eis van het OM niet volgt of als het OM niet met de publieke opinie meewaait.

Hoger beroep

Ook wijst Brouwer op de mogelijkheid in hoger beroep te gaan, waardoor het OM alsnog zijn gelijk kan halen. Ook zou justitie regelmatig bewust de grenzen opzoeken. Als de rechtbank die grenzen ergens anders legt, betekent dat volgens Brouwer niet dat er sprake is van een verwijtbare fout.

De afgelopen vijf jaar zijn volgens hem honderd disciplinaire maatregelen uitgereikt, waarvan een kleine twintig aan officieren van justitie. Ook zouden mensen zijn ontslagen, vooral als ze zich schuldig maken aan strafrechtelijk verwijtbaar gedrag.

Herinneren

Deze week uitte de rechtbank in Breda forse kritiek op het onderzoek naar een vermeende drugsbende. Rechercheurs hadden de verklaringen van een verdachte later aangevuld op basis van wat ze zich van het gesprek konden herinneren.

Justitie vond de verklaringen toch bruikbaar, omdat ze later aan de verdachte waren voorgelegd. Die had toen echter te kennen gegeven geen zin te hebben om dat allemaal nog eens na te lezen. Justitie laat de gang van zaken onderzoeken door de Rijksrecherche.