HILVERSUM - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft in 2009 509 minder snelheidscontroles uitgevoerd dan in 2008. Dat komt neer op een afname met ruim 15 procent. Dit meldde RTL Nieuws zaterdag.

Volgens de gegevens van RTL Nieuws is er vooral de laatste twee maanden van het vorige jaar aanmerkelijk minder gecontroleerd.

Vacatures, meer ziekmeldingen en uitval door winters weer waren daarvan de oorzaken. Door sneeuwval werden op eerste kerstdag zelfs alle snelheidscontroles afgelast.

Door de afname van het aantal controles waren er ook minder boetes: vorig jaar werden er 60.000 minder bonnen voor hardrijders uitgeschreven.

Werkzaamheden

Het KLPD is vorig jaar al begonnen de controles te intensiveren op snelwegen waar werkzaamheden plaatsvinden. Die trend zal dit jaar worden voortgezet. In totaal voerde de politie in 2009 op die trajecten 32 controles meer uit dan het jaar daarvoor.

Ruim 99.000 automobilisten reden te hard en kregen een boete. Vooral de A2, waaraan werkzaamheden plaatsvinden, is een notoir overtredingstraject gebleken. Bij een controle langs de A2 ter hoogte van de afslag Maarssen bleek de helft van de automobilisten te hard te rijden.

Files

Op verzoek van RTL Nieuws onderzocht de Verkeers Informatie Dienst (VID) of er een verband bestaat tussen flitscontroles en files en flitscontroles en ongevallen. De conclusie daarvan luidt dat de controles niet tot ongelukken leiden, maar wel tot files.

Snelheidscontroles vinden overwegend in de ochtenduren plaats, meldt RTL Nieuws. Het leeuwendeel van de controles speelt zich af tussen acht en elf uur 's morgens. Tussen middernacht en zes uur 's ochtends wordt er nauwelijks geflitst.