AMSTERDAM - In Noord-Holland wordt bij nieuwe sneeuwval op een aantal provinciale wegen niet meer gestrooid. Dit heeft de provincie zaterdag bekendgemaakt.

Volgens de provincie is de zoutvoorraad niet meer toereikend om nog op alle provinciale wegen te strooien. Op de wegen waar niet meer wordt gestrooid, worden wel sneeuwschuivers ingezet.

Het zouttekort is ontstaan door het aanhoudende winterweer en de beperkte aanlevering van zout.

Afgesloten

De provincie meldt dat de belangrijkste wegen wel van zout worden voorzien. Ook blijven de vrije busbanen op provinciale wegen toegankelijk. Fietspaden en parallelwegen worden niet meer gestrooid.

De provincie controleert samen met de politie de wegen die zoutvrij blijven. In verband met de verkeersveiligheid kunnen wegen tijdelijk worden afgesloten.

Waarschuwing

Het KNMI waarschuwt zaterdag voor pittige winterse buien met een flinke hoeveelheid sneeuw aan het begin van de avond. Ook 's nachts trekken er nieuwe buien over het land.

Door de verse sneeuwval kan het in heel het land glad worden. Het KNMI raadt iedereen die de weg opgaat aan de weerberichten en waarschuwingen te blijven volgen. De ANWB adviseert mensen de snelheid aan te passen en zoveel mogelijk op de rechterrijstrook te blijven rijden.

Rijkswaterstaat vraagt automobilisten de rijstijl aan te passen aan de omstandigheden: houd afstand en haal niet in. Dit advies geldt in het bijzonder als weggebruikers zoutstrooiers of sneeuwschuivers tegenkomen.

Noordtunnel

De Noordtunnel op A15 is zaterdagavond om 9 uur weer open gegaan, zo liet Rijkswaterstaat weten.

De tunnel onder de Noord was sinds 3 uur 's middags afgesloten nadat gevaarlijke ijspegels aan het tunnelplafond waren gesignaleerd.

Beschadigd

De ijspegels dreigden naar beneden te vallen. Ze moesten worden weggeschraapt. Daardoor raakten een aantal elektrotechnische installaties beschadigd.

Rijkswaterstaat wist het euvel in de loop van de avond te verhelpen.