AMSTERDAM – Het KNMI waarschuwt zaterdag voor pittige winterse buien met intensieve sneeuwval. De buien zullen aan het begin van de avond vanuit het noordwesten het land binnen trekken.

Dat meldt het KNMI op de website.

De winterse buien kunnen lokaal gepaard gaan met onweer. Daarnaast is de wind aan de kust krachtig. Buienradar.nl verwacht om 16.00 uur de eerste sneeuw in het noordwesten.

Meer buien

Lokaal kan in korte tijd een flinke hoeveelheid sneeuw vallen. Het KNMI raadt iedereen die de weg opgaat aan de weerberichten en waarschuwingen te blijven volgen. De ANWB adviseert mensen de snelheid aan te passen en zoveel mogelijk op de rechterrijstrook te blijven rijden.

De buien zullen zich naarmate de avond vordert over het hele land uitspreiden. En aan het eind van de avond in het (zuid)oosten Nederland verlaten. 's Nachts zullen er nieuwe sneeuwbuien het land binnen trekken. Ook zondagavond wordt winterse neerslag verwacht.

Plaatselijk kunnen er zaterdag enkele centimeters sneeuw vallen, met flinke overlast voor het verkeer.

Langdurige kou

Het KNMI verwacht nog tot halverwege de week geregeld winterse neerslag met gedurende de nacht lichte vorst en overdag enkele graden boven het vriespunt. Later in de week verwacht het KNMI in de nacht overwegend matige vorst en is er weer kans op ijsdagen, dat zijn dagen waarop de temperatuur gedurende het hele etmaal onder nul blijft.

Ook Meteo Consult verwacht vanaf volgende week een langere periode met vrieskou. Op de website weer.nl wordt gemeld dat tachtig procent van de verwachtingen van Europese en Amerikaanse weermodellen overeenkomen.

“De maximumtemperatuur komt in de loop naar het volgende weekeinde nog uit rond het vriespunt, maar gaat tijdens het weekend ineens flink onderuit naar overwegend matige vorst”, aldus de meteorologische dienst.

Februari

Ook de maandverwachting voor februari is volgens Meteo Consult opvallend. Deze verwachting zou altijd een afwijking ten opzichte van het gemiddelde laten zien, maar die afwijking moment zo groot dat de kans op een langdurige vorstperiode steeds aannemelijker wordt.