HILVERSUM - Nederlanders hebben minder vertrouwen in Willem-Alexander dan een jaar geleden en koningin Beatrix mag voorlopig aanblijven als staatshoofd.

Dat blijkt uit een peiling onder 26.000 deelnemers aan het EenVandaag Opiniepanel. De televisieactualiteitenrubriek bracht de resultaten zaterdag naar buiten.

EenVandaag hield de peiling naar aanleiding van de 72e verjaardag zondag van de koningin.

De kwestie rond de bouw van het vakantiehuis in Mozambique heeft de prins veel kwaad gedaan. Als ander minpunt noemen de ondervraagden zijn 'jetsetterige' levensstijl.

Toekomstig staatshoofd

De ondervraagden waarderen Willem-Alexander meer als mens dan als toekomstig staatshoofd. Zij vinden hem wel aardig en ook een leuke vader.

De populariteit van Máxima lijdt niet onder de kritiek op haar man. Zij blijft het favorietste lid van het koningshuis met 30 procent van de stemmen. Beatrix heeft haar oudste zoon verdrongen van de tweede plaats.

Willem-Alexander moet nu genoegen nemen met de vierde plaats, slechts 6 procent koos voor hem. Zijn oom Pieter van Vollenhoven bezet de derde plek en mag zich erin verheugen het populairst te zijn bij 12 procent van de ondervraagden. Van Vollenhovens schoonzus Beatrix kreeg 1 procent meer mensen achter zich (13 procent).

Representatief

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat in totaal uit ruim 40.000 mensen die via de computer vragenlijsten beantwoorden.

De uitslag van de peiling is representatief op gebied van leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur. Dit laatste criterium is geënt op de Kamerverkiezingen van 2006.