AMSTERDAM - De sneeuw van vrijdag zorgt voor flinke problemen op de weg. Onder de sneeuwlaag ligt vaak een ijslaagje, waardoor de wegen spekglad kunnen zijn.

Hoewel er de afgelopen nacht weinig verkeer was, zijn er toch veel aanrijdingen gebeurd, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Met name de ongelukken met vrachtwagens zorgden voor problemen bij het overige verkeer. Tot lange files leidt dat zaterdag rond 07.45 uur nog niet.

De A1 tussen De Lutte en Oldenzaal is dicht door een geschaarde vrachtwagen. Op de A2 tussen Grathem en Kelpen is een vrachtwagen door de geleiderail gereden. Op de parallelbaan van de A2 richting Maastricht is een vrachtwagen geschaard, maar verkeer op de A2 zelf heeft daar geen last van.

Parallelbaan

Een geldauto zorgt voor problemen op de A28 na een botsing met een auto. Verkeer richting Zwolle bij Amersfoort moet via de parallelbaan rijden.

De A50 is 's nachts even dicht geweest na een botsing tussen meerdere auto's bij Nistelrode. Meerdere mensen raakten daar gewond.

De meeste trucks en alle personenauto's die vrijdagavond strandden in de Belgische Ardennen als gevolg van hevige sneeuwval waren zaterdagochtend rond tien uur vertrokken, aldus Belgische media.

Noodplan

Het noodplan van de gemeente Houffalize is opgeheven. Wel bestaat de vrees voor nieuwe sneeuwbuien.

Honderden voertuigen kwamen vrijdagavond vast te staan op op de E25 tussen Luik en Bastenaken in een kilometerslange file. In de omgeving van Houffalize lag een sneeuwlaag van 25 tot 35 centimeter. Veel chauffeurs moesten de nacht in hun cabine doorbrengen.

Hulpverleners deelden dekens uit aan de verkleumde reizigers. Een aantal mensen kon worden opgevangen in tenten van het Rode Kruis.

Voorrang

Gezinnen met kinderen en ouderen kregen daarbij voorrang, aldus burgemeester Marc Caprasse van Houffalize. Volgens hem waren er ook Nederlandse toeristen onder de gestrande reizigers.

Ook elders in België is er sprake van verkeershinder door de sneeuw. Veel wegen zijn glad, vooral de secundaire.

Op luchthaven Zaventem liepen alle vertrekkende vluchten zaterdagochtend vertraging op. Enkele vluchten werden omgeleid naar andere luchthavens. Brussels Airport adviseert reizigers voor vertrek te controleren of hun vlucht niet is geannuleerd.