DEN BOSCH - De politie heeft kapitein Marco Kroon, die vorig jaar wegens zijn heldhaftige optreden in Afghanistan de Militaire Willems-Orde kreeg, vrijdag verhoord.

Dat meldt het Brabants Dagblad

De 39-jarige Bosschenaar en zijn 34-jarige vriendin worden verdacht van overtreding van de opiumwet en de wet wapens en munitie. De twee meldden zich op verzoek op het politiebureau voor verhoor.

Dat heeft de politie van Den Bosch zaterdag bevestigd. De woordvoerster wil niet zeggen of Kroon en zijn partner vastzitten.

December

De politie heeft in verband met deze zaak in december vier verdachten aangehouden. Het gaat om twee vrouwen en een man uit Den Bosch en een inwoner van Schijndel.

Tegelijkertijd verhoorde de politie twee andere Bosschenaren als verdachten. Bij huiszoekingen vond de politie verscheidene wapens. Zij verwacht het onderzoek binnenkort af te ronden.

Het Brabants Dagblad meldde eerder dat politie en marechaussee Kroon al sinds oktober op de korrel hebben. Het zou daarbij gaan om cocaïnegebruik door de militair en bezoekers van Café Vinny, de kroeg die door Kroon in Den Bosch wordt geëxploiteerd.

Zooi

Kroon ontkende tegenover de krant schuldig te zijn.

''Als er eentje antidrugs is, ben ik het wel. Ik kan dat toch niet hebben als militair. Ik weet dat er eerder in dit café gehandeld werd. Die zooi heb ik er helemaal uitgewerkt'', citeerde de krant hem.

Het ministerie van Defensie liet zaterdagochtend vroeg in een reactie weten geschrokken te zijn van het bericht dat Kroon wordt verdacht en vrijdag is verhoord. Maar het 'wacht verdere ontwikkelingen af'.

Uitzonderlijk

Het wijst erop dat iemand pas schuldig is als de rechter hem of haar veroordeelt en beklemtoont dat de verrichtingen waarvoor hij is onderscheiden uitzonderlijk blijven. Defensie onthoudt zich verder van commentaar, zolang 'een strafrechtelijke procedure' loopt.

Koningin Beatrix sloeg Kroon in mei tot Ridder in de Militaire Willems-Orde. Zij deed dat tijdens een plechtige ceremonie op het Binnenhof in Den Haag. Het was voor het eerst in ruim vijftig jaar dat deze hoogste en oudste dapperheidsonderscheiding werd uitgereikt aan een individu.

Kroon kreeg de onderscheiding voor de manier waarop hij in 2006 leiding gaf aan een peloton dat gewaagde commandoacties uitvoerde in Afghanistan.