DEN HAAG - Nog eens drie melkgeitenbedrijven worden zo snel mogelijk geruimd. Uit zogeheten melktankonderzoek blijkt dat ze besmet zijn met de Q-koortsbacterie.

Het gaat om bedrijven in Zelhem (Gelderland), Belfeld (Limburg) en Groenekan (Utrecht), met respectievelijk 670, 2700 en 360 dieren. De komende dagen moet blijken hoeveel van deze dieren er precies gedood moeten worden.

Het aantal geitenhouderijen waar de Q-koortsbacterie is aangetroffen en die moeten worden geruimd, is door deze nieuwe gevallen gestegen tot 67.

Fokverbod

Op opfokbedrijven met meer dan vijftig schapen of geiten geldt per direct een fokverbod. Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft de maatregel, die verspreiding van de Q-koorts moet tegengaan, vrijdagavond afgekondigd.

Jonge schapen en geiten die afkomstig zijn van melkproducerende bedrijven worden in opfokbedrijven verder grootgebracht voor de melkproductie.

Op de melkproductiebedrijven gold al een fokverbod om te voorkomen dat er meer drachtige dieren bij zouden komen die bij besmetting van een bedrijf afgemaakt zouden moeten worden.

Voor de opfokbedrijven was dat nog niet geregeld. Verburg heeft die fout met de nieuwe regeling hersteld.