DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft de ouders van de baby Talysa, die als gevolg van mishandeling overleed, in hoger beroep tot hogere celstraffen veroordeeld. De 30-jarige vader kreeg acht jaar celstraf, de moeder (26) moet zeven jaar zitten.

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep acht jaar tegen de vader van het kind wegens doodslag. De moeder hoorde vier jaar wegens medeplichtigheid tegen zich eisen.

Het meisje overleed op 4 december 2007 in Rotterdam toen ze ongeveer een maand oud was.

De baby liep tijdens mishandelingen onder meer blauwe ogen, een bloedneus, hersenkneuzingen en een schedelbreuk op.

Geen tbs

Het hof heeft niet kunnen vaststellen wie van beide ouders het fatale letsel heeft toegebracht, maar houdt daarvoor beiden verantwoordelijk. Rick C. en Gairoenisa H. werden wel vrijgesproken van doodslag.

Het hof legde de twee geen tbs op na rapportage van het Pieter Baan Centrum. Om die reden legde het hof wel hogere straffen op. Omdat de vrouw minder toerekeningsvatbaar werd geacht dan de man, kreeg zij een lagere straf.

Dwangverpleging

De rechtbank veroordeelde het stel eerder tot drie jaar en tbs met dwangverpleging. Het OM had destijds zes jaar en tbs tegen de vader geëist en drie jaar celstraf en tbs tegen de moeder.