GRONINGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag tegen de twee verdachten in de zaak van de Veendammer 'duivenman' Gerben Hoeksma celstraffen met een onvoorwaardelijk deel van twee tot drie maanden geëist.

De twee wordt diefstal met geweld en bedreiging ten laste gelegd.

Hoeksma werd in augustus vorig jaar dood in zijn woning in Veendam gevonden. Het slachtoffer verwierf in 2003 landelijke bekendheid omdat hij uitsluitend duivenvoer at.

Hoewel eerst werd gedacht dat hij door een misdrijf om het leven was gekomen, kan dit volgens het OM niet worden bewezen. ''We kunnen niet achterhalen wat er precies gebeurd is'', aldus een woordvoerster.

De twee jongens werden kort na de vondst van het slachtoffer aangehouden. Zij werden aanvankelijk verdacht van betrokkenheid bij de dood van de duivenman.

Gesloten deuren

Tegen de 17-jarige Thomas B. werd een straf van twaalf maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk, geëist. De 18-jarige medeverdachte Johannes R. hoorde negen maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen.

Dat gebeurde achter gesloten deuren, omdat op de verdachten het jeugdstrafrecht wordt toegepast.

Dreigbrief

Justitie eiste voor allebei ook reclasseringstoezicht. De jongens zouden een mes in de keukendeur van Hoeksma hebben gestoken en een dreigbrief voor hem hebben achtergelaten.

Ook zouden ze spullen en een pinpas uit zijn woning hebben gestolen en het slachtoffer hard hebben aangepakt.

De rechtbank doet op 11 februari uitspraak.