AMSTERDAM - De geweldplegers die woensdagavond op wat voor manier dan ook betrokken waren bij de ongeregeldheden na de voetbalwedstrijd tussen NAC Breda en Go Ahead Eagles kunnen voorlopig geen wedstrijd bijwonen.

NAC geeft aan de duur van de stadionverboden te verdubbelen, waardoor die kunnen oplopen tot zes jaar. Ook worden de relschoppers aangemeld bij de KNVB voor een landelijk stadionverbod.

"Volstrekt ontoelaatbaar", oordelen NAC, politie, justitie en gemeente over de rellen. Twee- tot driehonderd stadionbezoekers werden na de wedstrijd door charges van de ME in het gareel gebracht.

Fans van NAC gooiden stenen, flessen en palen en zochten de confrontatie met de politie. Negen mensen, voornamelijk NAC-aanhangers, werden aangehouden. De opsporing van geweldplegers is nog in volle gang. In en rond het stadion is veel schade aangericht, die zo mogelijk wordt verhaald op de relschoppers.

Videobeelden

NAC deelt nog voor de wedstrijd die zaterdag tegen VVV wordt gespeeld stadionverboden uit aan iedereen die op videobeelden wordt herkend en maakt die straffen twee keer zo lang als normaal. Burgemeester van Breda Peter van der Velden en NAC nemen de zaak meer dan ernstig op. "We tolereren dit soort gedrag niet".

De rellen zijn voor de ploeg uit Breda aanleiding toch weer hekken tussen de tribunes aan te brengen in het Rat Verlegh Stadion. NAC wilde een open stadion met zo min mogelijk afscheidingen, maar dat blijkt volgens de club gezien de ongeregeldheden niet mogelijk.

Drugsgebruik

De verbouwingsplannen voor het stadion worden opnieuw bekeken, waarbij vooral de toegankelijkheid van de tribunes en supportersvakken aan de orde komt. Ook was volgens de partijen overmatig alcohol- en drugsgebruik in het spel. Gekeken wordt hoe dit kan worden teruggedrongen.