AMSTERDAM - De politie Amsterdam-Amstelland heeft woensdag in Amsterdam en Diemen ruim een miljoen euro aan contant geld in beslag genomen. Ook hield zij vijf personen aan.

Dat gebeurde in een onderzoek naar het witwassen van crimineel geld, zo maakte een woordvoerder donderdag bekend.

De nationale recherche pakte in een daaraan gerelateerd onderzoek ook nog twee andere mannen op. Dat gebeurde eveneens woensdag in Amsterdam.

Hij nam bovendien nog eens 45.000 euro extra in beslag. Dit onderzoek richtte zich op ondergronds bankieren en drugssmokkel, aldus een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Verdachte overboekingen

Tientallen rechercheurs van de politie Amsterdam-Amstelland vielen woensdagochtend zeven panden in Amsterdam en Diemen binnen. Dat gebeurde nadat er bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) meldingen van verdachte overboekingen waren binnengekomen.

Er werden vijf verdachten in de leeftijd van 24 tot 42 jaar oud aangehouden. Een speurhond ontdekte op twee van de zeven locaties grote hoeveelheden geld, die verstopt waren. De politie nam verder sieraden en zeven auto's in beslag.

Drugshandelaren

De nationale recherche pakte op zijn beurt twee Pakistanen van 45 en 50 jaar op. Zij worden verdacht van ondergronds bankieren en het witwassen voor internationale drugshandelaren. De 45.000 euro aan contanten lagen in hun woningen.

Deze zaak loopt al een tijdje. In november werd in Amsterdam al eens een geldkoerier met 100.000 in de kraag gevat. Een maand later vond de politie in een woning in Almere bovendien 32,5 kilo heroïne.

Zij hield toen ook vier personen aan: drie in Nederland en een in Engeland. Zij zouden zich hebben beziggehouden met het smokkelen van drugs tussen de twee landen.

Onderzoek

De onderzoeken van de politie Amsterdam-Amstelland en de nationale recherche stonden los van elkaar, maar kruisten elkaar wel op sommige vlakken. Zo deden de twee woensdag gezamenlijk onderzoek in een van de binnengevallen panden.