HAARLEM - In de rechtszaak tegen zakenman Jan-Dirk Paarlberg wordt fiscalist Ad van Tatenhove, een voormalig adviseur, opnieuw gehoord.

Ook mag de verdediging drie nieuwe getuigen ondervragen en een aantal zogenoemde 'achterbankgesprekken' met de in 2004 vermoorde Willem Endstra beluisteren.

Dat bepaalde de rechtbank in Haarlem donderdag. De drie nieuwe getuigen zijn Ruud de Wit, hoofdredacteur van het blad Vastgoedmarkt, Richard Stolle en Richard Homburg.

Zij zouden aanwezig zijn geweest bij vergaderingen waarbij werd gesproken over de ontvlechting van de zakelijke belangen tussen Paarlberg en Endstra.

Zaken

Paarlberg deed in het verleden zaken met de in 2004 vermoorde Willem Endstra, maar stopte daarmee toen Endstra een ''bedenkelijke reputatie'' kreeg.

De belangen van Endstra moesten toen ontvlochten worden, waarmee volgens Paarlberg een betaling van 17 miljoen euro van Endstra aan Paarlberg was gemoeid.

Dit is het geld waar het in de strafzaak tegen Paarlberg om gaat. Bij de uitspraak in de Holleederzaak afgelopen jaar stelde het gerechtshof in Amsterdam al Paarlberg schuldig te achten aan witwassen. Het geld dat hij van Endstra ontving, zou door Holleeder zijn afgeperst.

Van Tatenhove

Van Tatenhove is de afgelopen jaren vele malen gehoord, ook in het onderzoek Kolbak voor de zaak tegen Holleeder.

Advocate Bénédicte Ficq van Paarlberg stelde Van Tatenhove echter nog nooit te hebben gezien en zelf een oordeel te willen vormen over hem. Ficq vertegenwoordigt Paarlberg sinds kort.

Belang

Volgens de rechter heeft de verdediging ook belang bij het zelf beluisteren van de vijf gevraagde (delen van) opnamen van de 'achterbankgesprekken' tussen de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) en Endstra uit 2003.

De gesprekken moeten in aanwezigheid van een CIE-functionaris en voor het vervolg van de rechtszaak op 29 maart worden beluisterd.