HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem heeft onderzoeksjournalist Alberto Stegeman en een medewerker van zijn SBS-programma Undercover in Nederland een boete opgelegd voor een actie op Schiphol eind 2008.

Daarbij wisten zij in de buurt te komen van het regeringsvliegtuig, nadat ze een KLM-toegangspas hadden vervalst.

Justitie verdenkt Stegeman van het medeplegen van valsheid in geschrifte en het onrechtmatig betreden van het luchthaventerrein. Hij heeft een transactie van 1500 euro aangeboden gekregen. Zijn medewerker moet een bedrag van 1000 euro betalen.

Ook de KLM-medewerker, die zou hebben geholpen bij het vervalsen van de toegangspas, is beboet. Hij heeft bovendien ontslag gekregen, aldus het OM.

Beatrix

In de uitzendingen van 28 december 2008 en 4 januari 2009 is te zien hoe Stegeman onder meer op het bedrijventerrein op Schiphol-Oost kon komen en hoe hij in de buurt kon komen van het regeringstoestel, waar koningin Beatrix, de rest van de koninklijke familie en ministers gebruik van maken.

Volgens het OM is Stegeman te ver gegaan in zijn journalistieke handelen. Als het drietal de boetes niet betaalt, gaat justitie ze dagvaarden.

Reactie

Stegeman liet in een reactie weten dat hij de boete niet wil betalen. ''Ik laat me niet de mond snoeren door Schiphol. Het was heel duidelijk dat ik daar als journalist was en dat ik een maatschappelijke misstand aan de kaak heb gesteld.''

Dat blijkt volgens hem ook wel uit het feit dat de bewaking na zijn actie is aangescherpt. Hij laat het aankomen op een rechtszaak.

Nepbom

De journalist ontdekte al eens eerder dat de beveiliging op de luchthaven te wensen overliet. Stegeman wist toen eveneens illegaal op het afgesloten deel van Schiphol te komen. Hij slaagde er toen zelfs samen met een collega in een nepbom in de laadruimte van een passagiersvliegtuig te leggen.

Justitie oordeelde naar aanleiding daarvan dat hier sprake was van strafbare feiten, maar besloot niet te vervolgen omdat hun actie toen een maatschappelijke waarde had.