ROME - De burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, is geschokt door de strafvermindering voor twee Roemenen die in augustus 2008 een Nederlands stel overvielen en de vrouw verkrachtten.

Dat meldde de Italiaanse krant Corriere della Sera woensdag.

''Ik ben verbijsterd over het nieuws van een, weliswaar lichte, strafvermindering voor de Roemenen die in augustus twee jaar geleden Nederlandse toeristen hebben aangevallen'', aldus Alemanno.

Een rechtbank in Rome legde de Roemeense herders in mei 2009 celstraffen van ruim elf jaar op. De aanklager had in hoger beroep - net als in eerste aanleg - achttien jaar geëist.

Gruwelijk

Het hof van appel in de Italiaanse hoofdstad verminderde de straffen tot respectievelijk tien jaar en tien jaar en vier maanden.

''Dat lijkt me werkelijk te weinig voor zo'n gruwelijke misdaad'', aldus Alemanno. ''Ik vraag nogmaals aan de rechters grote aandacht te hebben voor misdrijven die een grote sociale impact hebben, omdat de zekerheid van een juiste, maar strenge straf essentieel is in de misdaadbestrijding.''

Verkrachting

De rechter in eerste aanleg achtte het tweetal vorig jaar schuldig aan ontvoering, roof, seksueel geweld, gezamenlijke geweldpleging en het toebrengen van verwondingen. De beroepsrechter achtte ontvoering echter niet bewezen.

Het stel uit Noord-Brabant had tijdens een fietsvakantie door Italië zijn tent opgezet op een eenzame plek in een buitenwijk van Rome en werd daar overvallen en beroofd van 1500 euro. De vrouw werd niet alleen verkracht, maar verloor bij het incident ook enkele tanden.

Een Roemeen hield de man vast, terwijl zijn landgenoot de vrouw verkrachtte. Ook tuigden de Roemenen de Nederlanders met stokken af.