AMSTERDAM - De Nederlandse bevolking is verdeeld over de kilometerheffing. De groep voorstanders is bijna net zo groot als de groep tegenstanders van het plan van verkeersminister Camiel Eurlings.

Dat blijkt uit peilingen die Maurice de Hond zondag en eind vorig jaar deed.

Uit de meest recente peiling bleek dat 45 procent van de Nederlanders tegen het plan is en 42 procent voor. Eind november stond 55 procent van de Nederlanders nog achter het plan.

Momenteel lijkt er veel gelegen aan de mening van Nederlanders over het plan. De ANWB opende zaterdag een peiling onder leden en niet-leden over de kilometerheffing. Aan de hand van de peiling formuleert de bond in maart van dit jaar een standpunt.

Leden

De mening van leden telt hierbij zwaarder dan de mening van niet-leden, zo liet de bond eerder weten. Minister Camiel Eurlings kondigde vrijdag aan dat hij het plan voor de kilometerheffing intrekt als de ANWB er niet achter staat.

De Hond onderzocht in de laatste peiling ook de mening van ANWB-leden. Volgens hem is bijna de helft van de leden tegen de kilometerheffing en is 39 procent voor.

Van de groep leden die zegt mee te willen werken aan de peiling van de ANWB, zegt 56 procent tegen de kilometerheffing te zijn en 44 procent voor.

Representatief

De Hond waarschuwde er zaterdag voor dat de peiling van de ANWB niet geheel representatief te noemen is door de opzet van het onderzoek. Volgens de onderzoeker zou de peiling alleen een representatieve uitslag geven als alle ANWB-leden aan de peiling zouden meedoen.

Uit het onderzoek van zondag blijkt dat slechts 37 procent van de leden van plan is mee te doen.

Ook meent De Hond dat doordat Eurlings het lot van de kilometerheffing expliciet heeft verbonden aan de resultaten van de ledenpeiling van de ANWB, de minister een premie heeft gezet op deelname door tegenstanders.

Enquête

Ongeveer 75.000 mensen hebben zondagmiddag rond 13.00 uur de online ANWB- enquête over de kilometerheffing ingevuld. De bond verwacht zondag de grens van 100.000 respondenten te halen. Dat heeft een woordvoerder gemeld.

De belangstelling voor de enquête, die de ANWB zaterdag rond het middaguur online zette, is groter dan verwacht. Volgens de woordvoerder kunnen er 3500 mensen tegelijk de vragenlijst invullen op een speciale website.

Momenteel krijgt een vijfde van de bezoekers van de site te lezen dat hij of zij in de 'wachtrij' moet. De ANWB is druk bezig om de capaciteit van het systeem uit te breiden zodat er meer mensen tegelijk de vragen kunnen beantwoorden.