AMSTERDAM - Burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) van Eindhoven heeft geprobeerd een interview met hem in het Eindhovens Dagblad aan te passen toen hij over de toonzetting ontevreden was.

Toen dat niet lukte stuurde hij een brief aan de gemeenteraad, waarin hij het artikel als 'tendentieus' wegzette.

Inzet van het conflict is een interview van een uur dat de krant met de burgervader had. In het artikel was ook aandacht voor een uitgelekte notitie. Daaruit blijkt dat Eindhoven de invloed in de regio wil vergroten en zelfs streeft naar oprichting van een soort stadsregio. Het document veroorzaakte onrust in de omliggende gemeenten.

Aanpassen

Volgens afspraak mocht Van Gijzel het artikel lezen om het op fouten te controleren. Volgens het Eindhovens Dagblad wilde de voorlichter daarop namens de burgemeester meeschrijven aan het artikel.

"Via zijn voorlichter wilde hij quatre-mainsjournalistiek bedrijven: de krant moest en zou in nauw overleg met hem het verhaal uitbreiden en herschrijven", schrijft hoofdredacteur Henk van Weert in een redactioneel commentaar van zijn eigen krant.

Zware beschuldiging

Toen  de krant weigerde en duidelijk maakte dat er toch gepubliceerd zou worden, stuurde Van Gijzel de brief aan de gemeenteraad. "De burgemeester vindt dat daarmee de journalistieke integriteit ter discussie is komen te staan. Dat is een zware, zelfs tendentieuze beschuldiging", concludeert van Weert.

Herhaling van zetten

Het geval lijkt op het ingrijpen van Van Gijzels partijgenoot en burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen. Die kwam vorig jaar in de problemen toen hij probeerde de publicatie van een artikel in het blad "Ons Utrecht" tegen te houden. Uiteindelijk moest hij excuses aanbieden.

Fouten

In een reactie zegt de gemeente Eindhoven dat er in het interview een aantal belangrijke punten niet zaten en dat er fouten in de tekst stonden. Daarop is een uitnodiging voor een aanvullend gesprek gedaan, omdat er eerder discussies over de inhoud zijn geweest.

Volgens de voorlichter valt dit onder de 'gentlemen's agreement' dat artikelen over grotere zaken vooraf ter verificatie van fouten worden voorgelegd. Toen er geen overleg volgde, maar publicatie werd besloten een brief te sturen.