LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de drie verdachten in de geruchtmakende Groningse hiv-zaak straffen tot twaalf jaar opgelegd. Peter M. kreeg de hoogste straf.

Hans J. en Wim D. moeten wat het hof betreft respectievelijk negen jaar en acht maanden in de cel doorbrengen.

De drie mannen krijgen hun straf omdat ze andere mannen opzettelijk hebben proberen te besmetten met het hiv-virus tijdens seksfeesten in Groningen. Het virus kan aids veroorzaken.

De veroordeelden organiseerden in een periode van drie jaar (2005-2007) de feesten, waarbij ze bij diverse mannen hiv-geïnfecteerd bloed inspoten.

Hogere straffen

De straffen zijn hoger dan eerder door de rechtbank opgelegd. Peter M. was in eerste aanleg veroordeeld tot negen jaar cel en Hans J. moest aanvankelijk vijf jaar zitten. De straf voor Wim D. werd verlaagd: hij was aanvankelijk veroordeeld tot achttien maanden cel.

Gevolgen

De straffen voor M. en J. vielen volgens voorzitster P. Koolschijn aanzienlijk hoger uit omdat haar rechtscollege ''veel zwaarder tilt aan het doelbewust besmetten van de slachtoffers en de gevolgen die dat voor hen heeft''. Want het hof neemt aan dat de pogingen tot besmetting in vier van de vijf gevallen ook zijn geslaagd.

Koolschijn somde nog de gevolgen van de besmettingen op. ''De slachtoffers lijden nu aan een chronische ziekte en hebben een redelijke kans dat ze hierdoor eerder overlijden. Ook moeten de slachtoffers medicatie nemen die soms leidt tot bijwerkingen zoals de vervreemding van je omgeving, jezelf en je lichaam. Ook het aangaan van een nieuwe relatie is moeilijker voor hen geworden.''

Initiatiefnemer

M. moet de zwaarste straf incasseren, omdat hij de initiatiefnemer was. J. was dit niet en heeft volgens het hof vrijwel direct na zijn aanhouding meegewerkt aan het onderzoek van de politie en bekend. ''Hij heeft wel verantwoordelijkheid genomen'', menen de rechters. Om deze redenen is de straf van J. lager uitgevallen.

Verdachte D. is alleen maar veroordeeld voor het verstrekken van xtc en ghb tijdens de gewraakte seksfeesten. Daarom komt hij met acht maanden cel weg. Die heeft D. inmiddels al in voorarrest uitgezeten.

Immense minachting

Het hof bestempelde het handelen van met name M. en J. als ''een immense minachting van het welzijn van anderen''. Uit de verklaring van J. en een brief blijkt namelijk dat de twee heel bewust van te voren van plan waren om hun sekspartners te besmetten met hiv. J. heeft eerder toegegeven dat het doel was een groep besmette mannen te creëren, waarmee ze dan later onbeschermde seks konden hebben.

In cassatie

Advocaat Wim Anker kondigt aan ''waarschijnlijk'' in cassatie te gaan tegen de uitspraak die het gerechtshof in Leeuwarden deed in de zogenoemde Groningse hiv-zaak.

''De uitspraak van het hof is behoorlijk hard'', zegt Anker. ''Het ademt een negatieve sfeer. Het is bijzonder om de bewezen zware mishandelingen in de strafmaat gelijk te stellen aan moord'', zegt hij verwijzend naar de zware straf van twaalf jaar die zijn cliënt Peter M. vrijdag kreeg.

Inspuiten

Anker vindt het verder opmerkelijk dat het hof in tegenstelling tot de rechtbank in Groningen eerder concludeert dat de besmetting is gelukt. De rechtbank wilde niet verder gaan dan dat het inspuiten van hiv een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel was.

Het Openbaar Ministerie (OM) is wel tevreden. ''Ik zei eerder al dat het me niet zou verbazen als de rechter alsnog zou vinden dat er sprake is van een voltooid delict'', aldus aanklager Tom Wiersma. Met de lagere straf van medeverdachte Wim D. kan hij leven. ''Het ging ons vooral om het inbrengen van de hiv met de spuiten.'' Het OM vindt het feit dat de verdachten hun slachtoffers bewust injecteerden het belangrijkst.

Tevreden

Advocaat Duco Keuning, die D. bijstaat, zegt dat zijn cliënt tevreden is. ''Ik heb net met hem gebeld, hij is erg opgelucht'', aldus Keuning.

Hoofdverdachte Peter M. en zijn advocaat Wim Anker moeten nu binnen twee weken besluiten of ze in cassatie te gaan. ''We gaan eerst de uitspraak rustig bestuderen'', aldus Anker.