AMSTERDAM - Een parttimerechter van de rechtbank in Amsterdam heeft per direct ontslag genomen omdat zij dossiers bij het oud vuil had gezet.

Dat zei een woordvoerster van de rechtbank vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Volgens de krant bevatten de dossiers allerlei gevoelige informatie.

Een passant die de dozen met papieren op straat vond, heeft deze bij de redactie van het dagblad afgeleverd. Volgens de zegsvrouw zat er in elk geval een dossier bij van een strafzaak die onlangs is afgerond.

Toen de rechter-plaatsvervanger, Elies van Sliedregt, werd geconfronteerd met haar fout, heeft ze direct ontslag genomen. ''Ze vindt dat ze haar positie onhoudbaar heeft gemaakt'', aldus de woordvoerster van de rechtbank.

Geen lopende zaken

Voorzover bekend heeft de rechter geen stukken van lopende zaken aan de straat gezet. De rechtbank Amsterdam heeft volgens de zegsvrouw afspraken met het AD gemaakt om de stukken terug te krijgen.

De krant meldt dat de dossiers van een recente zaak tegen een Amsterdamse drugsbende, uitleveringsverzoeken en uitgeschreven telefoontaps zijn.

Oorlogsmisdadigers

Ook zijn er dossiers over een Joegoslavische en enkele Rwandese oorlogsmisdadigers gevonden, aldus het AD.

Van Sliedregts hoofdfunctie is die van strafrechtgeleerde aan de VU, aldus de woordvoerster.

Het werk als rechter-plaatsvervanger was een nevenfunctie, die ze volgens de website van de VU vervulde bij de afdeling die gaat over de uitlevering van verdachten aan het buitenland. Als strafrechtdeskundige is ze gespecialiseerd in internationaal en Europees recht.