HILVERSUM - De radio- en tv-actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti heeft donderdag ruim 83,4 miljoen euro opgebracht.

Bedrijven, particulieren, scholen, gemeenten en provincies sloegen de handen ineen met vele initiatieven. Presentatoren Linda de Mol en Beau van Erven Dorens meldden rond 23.45 uur een bedrag van ruim 41 miljoen euro te hebben binnengehaald op giro 555.

Minister Bert Koenders verdubbelde dat bedrag, zoals hij eerder donderdag al had aangekondigd. Daarmee komt het totaalbedrag op 83,4 miljoen. Overigens gaan veel acties nog door de komende tijd.

Minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking, de hele dag prominent aanwezig bij de inzamelactie in Hilversum, kreeg er een goed gevoel van. ''Ik vind het fantastisch te zien hoe Nederlanders om de Haïtianen heen gaan staan.''

Radiouitzending

De dag begon om 06.00 uur met een radiouitzending, te beluisteren op onder meer Radio 2, 3FM, Radio 538, Radio Veronica, Q Music. De televisieshow begon om 20.30 uur op Nederland 1, SBS 6, RTL 4 en TMF, gepresenteerd door Jeroen Pauw, Linda de Mol en Beau van Erven Dorens.

Talloze bekende Nederlanders kwamen op bezoek, gaven een optreden of namen deel aan het panel dat giften van mensen in ontvangst nam.

Kritiek

Veel gasten gingen in op de vermeende kritiek van mensen op de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), dat een deel van het ingezamelde geld aan de strijkstok zou blijven hangen.

Ook Koenders: ''Ik zou tegen de mensen willen zeggen dat ik alle vertrouwen heb in de professionals van de organisaties die zich inzetten in Haïti.'' Dj Edwin Evers vindt dat cynische mensen moeten doneren. ''Als je niets geeft, weet je zeker dat er niets van de noodhulp in Haïti terechtkomt.''

Rekenkamer

Koenders maakte later op de dag bekend dat de Algemene Rekenkamer er vanaf het begin op gaat toezien hoe giften voor Haïti die bij de SHO binnenkomen, worden besteed.

Zo moet het voor mensen ''nog beter'' duidelijk worden of hun bijdrage aan hulpverlening en wederopbouw echt goed terechtkomt. De Rekenkamer keek eerder naar de besteding van gelden die na de tsunami in Azië binnenkwamen. Dat onderzoek werd echter na afloop verricht.

Carnaval

Naast de acties op radio en televisie waren er talloze initiatieven van particulieren en bedrijven. Zo ging de 8-jarige Hidde Litjens langs de deuren in het Limburgse plaatsje Leunen om voor 1 euro serpentines te verkopen voor carnaval.

Ook deur aan deur lege flessen ophalen om daarna het statiegeld op giro 555 te storten was populair. Driesterrenchef Jonnie Boer van De Librije in Zwolle verkocht erwtensoep op het station in Zwolle.

Bedrijven

Bedrijven zorgden voor bijdragen door grote bedragen te storten of per afgenomen '555'-product een percentage af te dragen. Zo stortten mediawinkel Bol.com, cosmeticabedrijf Yves Rocher en de eetbestelsite Thuisbezorgd.nl een euro per bestelling.

Ook kleinere bedrijven gingen aan de gang: bakkerij Van der Waal uit Ridderkerk bakt deze week speciaal giro 555-brood. Per verkocht brood schenkt de bakker 55 cent.

Het volkorenbrood heeft op de bovenkant de cijfers 555 staan. Ook koningin Beatrix stortte een onbekend bedrag op giro 555.

Tsunami

Een woordvoerder van het Rode Kruis, één van de Samenwerkende Hulporganisaties, geeft aan 'ontzettend blij' te zijn met het opgebrachte geldbedrag. "Met de lessen van de tsunami in het achterhoofd kunnen we dit land helpen bij de wederopbouw."

"Daar is het nu nog niet het moment voor; we zijn nu eerst nog noodhulp aan het toedienen. Je moet dat niet te overhaast willen doen. Want de huizen die we gaan bouwen moeten bij een volgende natuurramp wel blijven staan."

Actie Haïti