HILVERSUM - Radio- en televisiezenders staan donderdag tot middernacht in het teken van maar één ding: zo veel mogelijk geld ophalen voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti.

Artiesten, dj's en tv-presentatoren roepen luisteraars en kijkers de hele dag op geld te storten op giro 555, te bellen met 0800-1112 of te sms'en naar 3555.

Onder andere Radio 2, Slam FM, 3 FM, Radio 538, Radio Veronica, Q Music en Radio Nederland Wereldomroep maken tot negen uur donderdagavond een gezamenlijke uitzending onder de noemer Radio 555.

Het evenement vormt de opmaat voor de grote tv-actie Nederland helpt Haïti die donderdagavond te zien is op diverse tv-zenders.

Jeroen Pauw

De presentatie van de tv-uitzending is in handen van Jeroen Pauw, Linda de Mol en Beau van Erven Dorens.

De SBS6-programma's Hart van Nederland en Shownieuws zijn omgedoopt tot Hart voor Haïti. Kijkers van muziekzender TMF kunnen in ruil voor een donatie muziekclips aanvragen.

10,6 miljoen

Op giro 555 is tot woensdagavond 10,6 miljoen euro gestort. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) heeft eerder aangekondigd het bedrag dat donderdag na de nationale actie op de teller staat te verdubbelen.

Koenders

Koenders helpt het belpanel donderdag een handje. Hij nam plaats in het telefoonteam in studio 24, samen met artiesten als Waylon, Giovanca en Miss Montreal.

Ook tv-presentatoren Frits Barend en Anniko van Santen behandelen gesprekken die binnenkomen op 0800-1112.

"Ik vind het fantastisch te zien hoe Nederlanders om de Haïtianen heen gaan staan. Ik ben heel benieuwd naar de initiatieven in het land", verklaarde Koenders zijn medewerking aan het telefoonpanel.

Strijkstok

Koenders verzekerde de dj's Edwin Evers en Giel Beelen en hun luisteraars via Radio 555 dat de donaties voor Haïti goed terechtkomen.

"Niemand hoeft zich zorgen te maken dat er geld aan de strijkstok blijft hangen", aldus Koenders.

Sms

Luisteraars reageren massaal via sms op de inzamelingsactie. Uit de sms'jes die over de tv-beelden vanuit studio 24 rollen, is op te maken dat de actie erg leeft onder het radiopubliek. De korte berichten zijn afkomstig uit het hele land en van jong tot oud.

De inhoud van de sms'jes variëren van oproepjes zoals 'Iedereen storten voor Haïti!!' tot hartverwarmende complimenten voor de radio-uitzending: 'Een actie waar je kippenvel van krijgt'. Een enkele sms valt uit de toon, zoals het huwelijksaanzoek 'Anna, wil je met me trouwen?'

Wie zijn boodschap terug wil lezen op televisie (tot 15.00 uur op Nederland 1) of internet (radio555.nl), kan een sms sturen dat begint met tv, gevolgd door de inhoud van het bericht, aan 3555. De kosten van 1,50 euro per bericht zijn bestemd voor giro 555.

Rond middernacht wordt de opbrengst bekendgemaakt.

Lezersfoto's

Bekijk alle lezersfoto's van de actie op NUfoto

Radio- en tv-marathon van start