ROTTERDAM - De politie Rotterdam-Rijnmond is haar boekje te buiten gegaan door een videocamera van een man in beslag te nemen in zijn eigen woning. De gemeente Rotterdam en de man bestoken elkaar met aangiftes.

In november kwamen drie inspecteurs en twee politieagenten in de woning om een huisbezoek af te leggen. De gemeente vermoedde dat er zes bewoners in het pand zouden wonen, maar dat bleek niet zo te zijn.

Een bewoner, Bart van den Berg, uitte zijn bezwaar tegen het bezoek, maar liet de ambtenaren gedwongen binnen en filmde het voorval. Na een paar waarschuwingen pakte een agent de gsm met camera af.

Aangifteregen

De bewoner schold de inspecteurs uit en plaatste het wel verkregen beeldmateriaal op internet, waarbij een parallel met de Gestapo werd getrokken, de politieke politie in nazi-Duitsland. In een spoeddebat zei PvdA-wethouder Hamid Karakus tegen de raad dat hij wil dat de ambtenaren aangiften doen. Twee van de drie gemeenteambtenaren hebben dat inmiddels gedaan.

Wel erkent hij dat de politie over de scheef is gegaan door de camera af te pakken. "Als laatste wil ik u melden dat de politieman die de camera van bewoner X heeft afgepakt dit niet had mogen doen", schrijft Karakus. Van den Berg zegt zelf ook van plan te zijn aangifte wegens machtsmisbruik te doen als er binnen een week geen bevredigende oplossing voor zijn klacht komt.

Gebrekkige wetskennis

Het voorval lijkt te zijn veroorzaakt door gebrekkige wetskennis. "Met betrokkene is hier uitgebreid over gesproken", schrijft Karakus dan ook. "Tevens is dit aanleiding geweest om alle politiefunctionarissen te informeren over hoe te handelen als er gefilmd of gefotografeerd worden. Aangezien zij een publieke functie vervullen kunnen zij hier vaker mee geconfronteerd worden. Het is dan goed te weten hoe te handelen."

Een jurist van de gemeente Rotterdam liet eerder deze week weten dat de politie in dit soort situaties vooral ter ondersteuning aanwezig is. Dat betekent concreet dat de agenten minder rechten hebben om zaken in de beslag te nemen. Tijdens het debat erkende Karakus zelf de wet op dit punt niet goed te kennen.

Censuur

Dat de gemeente Youtube heeft gevraagd de video te verwijderen komt volgens de wethouder, omdat de namen van de ambtenaren in de video zijn genoemd en er een link tussen de Gestapo en de betrokken inspecteurs wordt gelegd. Diverse raadsleden bestempelden dat tijdens een spoeddebat als "censuur".

Onduidelijk blijft waarom de gemeente niet Van den Berg heeft aangesproken, naar de rechter is gestapt, of Geenstijl heeft gevraagd dezelfde video te verwijderen.

Bezorgd en blij

De Nederlandse Vereniging van Journalisten reageert allereerst teleurgesteld op de inbeslagname. "Dit is weer een voorbeeld van politieagenten die zelf niet eens de wet kennen. Ze zijn niet op de hoogte van rechten die burgers hebben", reageert Algemeen Secretaris Thomas Bruning. "Dat is alarmerend en vooral dat ze buiten hun boekje gaan door een camera af te pakken. Dat zijn ernstige feiten."

Wel is de NVJ opgetogen dat de gemeente de fout erkent. "We zijn er blij mee dat de wethouder - in ieder geval in de gemeente Rotterdam - de politie erop wijst dat ambtenaren een publieke functie vervullen en dus opnames maken moeten accepteren."

De politie Rotterdam-Rijnmond wil niet reageren op een verzoek om commentaar.