AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft afgelopen jaar bijna een kwart meer meldingen gekregen van geweld tegen homoseksuelen.

Dat blijkt uit cijfers van het homonetwerk van de politie, Roze in Blauw, zo liet het COC Amsterdam maandag weten.

In 2009 kreeg de politie 371 meldingen binnen van homogerelateerde incidenten. In 82 gevallen was ook sprake van fysiek geweld. Een jaar eerder lag het aantal meldingen op driehonderd, waarvan 54 keer sprake was van fysiek geweld.

Werkelijkheid

Volgens een woordvoerster van de politie betekent de stijging niet dat ook daadwerkelijk sprake is van meer geweld tegen homoseksuelen. ''We hebben het gevoel dat mensen sneller de weg naar de politie weten te vinden. Misschien ligt dit getal wel veel dichter bij de werkelijkheid dan de cijfers uit 2007.''

Verontrustend

Het COC vindt de cijfers verontrustend. ''Het betekent dat er minimaal elke dag iemand slachtoffer is van een homogerelateerd incident en dat is er elke dag een teveel'', aldus voorzitter van de Amsterdamse afdeling Dennis Boutkan.

Hij onderstreept de woorden van de politie dat blijkbaar meer slachtoffers melding doen bij de politie.

Bestrijden

Volgens Boutkan moet nog altijd keihard gewerkt worden aan het bestrijden van homofobie. ''We wisten een paar jaar geleden dat het topje van de ijsberg bekend was, nu ondernemen homoseksuele mannen en lesbische vrouwen actie door naar de politie te gaan.''

De homobelangenorganisatie gaat de voorlichting over homoseksualiteit verder uitbreiden, aldus de voorzitter. Het COC betrekt hierbij ook nieuwe groepen, zoals jongerenwerkers en ouders.