LEIDEN - In de vier grote steden leven ongeveer tienduizend halsbandparkieten, bijna een verdubbeling van de 5400 die in 2004 werden geteld. Dat melden donderdag de organisaties Sovon Vogelonderzoek Nederland en Cityparrots.

Beide hebben deelgenomen aan een Europese telling van de in het wild levende parkietensoort.

De halsbandparkiet is een exoot. Hij komt hier niet van nature voor, maar heeft zich sinds de eerste verschijning in 1968 op ruime schaal voortgeplant.

De groene vogel met de rode snavel en de gele ogen gedijt vooral in grote steden.

Dwaalgasten

Uit de recente telling blijkt Utrecht in opkomst als parkietenstad. ''De bijna zeventig vogels daar zijn de Vecht afgezakt vanuit de Amsterdamse populatie. Tot voor kort waren halsbandparkieten nog dwaalgasten in Utrecht'', aldus Sovon.

Den Haag telt met ruim vijfduizend exemplaren de grootste populatie halsbandparkieten van Nederland, Amsterdam staat tweede met 3776 stuks en in Rotterdam vliegen er 540 rond.

Pinda

De parkietensoort is sterk afhankelijk van het stadse leven. Ze hebben er voldoende voedsel omdat inwoners pindanetjes en vetbollen ophangen. Bovendien ondervinden ze nauwelijks concurrentie van inheemse vogelsoorten.

De vogeltelling bracht ook andere papegaaiachtigen aan het licht, zoals alexanderparkieten in Haarlem en Amsterdam en monniksparkieten op Goeree-Overflakkee en in Apeldoorn en Deventer. Verder zijn in het wild levende senegalpapegaaien, een geelvleugelara en koningsparkieten gesignaleerd.