AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft het bezwaar van Geert Wilders tegen zijn vervolging afgewezen. Dat maakte de rechtbank woensdagavond bekend.

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de politicus op last van het gerechtshof voor groepsbelediging van moslims, en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Zijn advocaat Bram Moszkowicz stelde eerder woensdag, voorafgaand aan de behandeling van het bezwaar door de rechtbank, met name bezwaar te maken tegen vervolging voor groepsbelediging.

Daarvoor zou Wilders volgens hem niet kunnen worden veroordeeld, omdat deze aanklacht van het OM verder zou gaan dan het gerechtshof in Amsterdam vorig jaar besloten had.

Niet-ontvankelijk

De rechter heeft woensdag echter vastgesteld dat het OM Wilders niet voor meer vervolgt dan waartoe het hof opdracht heeft gegeven. Wilders is volgens de rechtbank Amsterdam dan ook niet-ontvankelijk in zijn bezwaar.

Op de vraag eerder op de dag wat Moszkowicz zou doen bij een voor Wilders negatief oordeel van de rechtbank, stelde de advocaat dan volgende week verder te gaan met het inhoudelijk bekijken van de zaak.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders vindt het ''erg teleurstellend'' dat de rechtbank zijn bezwaar tegen zijn vervolging heeft afgewezen.

Het bezwaar is ''op formele gronden afgewezen, dus we gaan de strijd stevig doorvoeren vanaf volgende week'', stelde Wilders in een eerste reactie op het vonnis. ''Ik reken nog steeds op vrijspraak'', voegde hij eraan toe.

De rechtszaak tegen Wilders gaat volgens planning op 20 januari van start met een zogenoemde regiezitting.