AMSTERDAM - Twee voormalig directieleden van de Arnhemse Buitenschool zijn woensdag aangehouden voor valsheid in geschrifte, fraude en bedreiging.

Het tweetal wordt ervan verdacht voor 350 duizend euro te veel aan declaraties te hebben ingediend bij het ministerie van Onderwijs, meldt het Openbaar Ministerie.

Het OM vermoedt dat de twee directieleden fraudeerden door onder meer mensen op de loonlijst te zetten die helemaal niet in loondienst van de Buitenschool waren.

Het onderzoek naar de fraude werd vorig jaar door de fiscale opsporingsdienst Fiod-ECD opgestart na een aangifte van het toenmalig schoolbestuur.

Intimidatie

De fraude kwam aan het licht na een fusie. Ook staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) heeft aangifte gedaan tegen oud-bestuursleden en een oud-directeur van de Buitenschool in Arnhem.

Naast de voormalig directieleden is ook een voormalig medewerker van de school aangehouden.

Hij zou samen met andere verdachten diverse medewerkers van de school hebben bedreigd. De politie deed onderzoek naar bedreiging en intimidatie door medewerkers van de school.

Gedragsstoornis

Voor het onderzoek hebben de Fiod-ECD en de politie ook woningen in Klazienaveen, Doornenburg en Arnhem doorzocht. Hierbij zijn administratie en gegevensdragers in beslag genomen.

De Buitenschool is een school voor kinderen van vier tot twintig jaar met een gedragsstoornis of een psychiatrische aandoening.