AMSTERDAM - Justitie heeft invallen gedaan in panden van Jan-Dirk Paarlberg. Daarbij is onder meer beslag gelegd op zijn kunstcollectie.

Zijn advocaat Bénédicte Ficq spreekt schande van de actie, omdat Paarlberg nog niet is veroordeeld. ''Volkomen bizar'', constateert ze. ''Want mijn cliënt heeft zich nog niet eens voor de rechter kunnen verdedigen.''

Volgens de advocate van Paarlberg, Bénédicte Ficq, is haar cliënt volkomen ''gestript''. Er zijn namelijk beslagleggingen gedaan in zijn woningen in Nederland, Sint Maarten, Frankrijk en Portugal. ''Ook is zijn kantoor in Maarssen volledig ontmanteld'', vertelt de raadsvrouw.

Witwassen

Het OM verdenkt Paarlberg onder meer van het witwassen van zeventien miljoen euro die zijn afgeperst van de later vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

De inbeslagname heeft volgens Ficq niet met deze zaak te maken, maar met de zaak van de veroordeelde topcrimineel Willem Holleeder. Hij is tot negen jaar cel veroordeeld omdat hij onder anderen Willem Endstra afperste.

Goederen

Holleeder moet justitie nog 17,9 miljoen euro aan crimineel verkregen geld terugbetalen. Het OM kondigde eerder al aan over te gaan op het in beslag nemen van goederen als Holleeder niet betaalt.

Het lijkt er sterk op dat justitie de goederen van Paarlberg beschouwt als goederen die met het geld van Holleeder zijn gekocht en daar reden in ziet ze in beslag te nemen.