BERLIJN - Nederland en Duitsland gaan nauwer samenwerken bij de ontwikkeling van de bodyscanner.

Dat maakte minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie dinsdag in Berlijn bekend na afloop van een kennismakingsgesprek met zijn nieuwe Duitse collegaminister Thomas de Maizière (Binnenlandse Zaken).

Duitsland is geïnteresseerd in de Nederlandse praktijkervaringen met de bodyscanner. Op dit moment loopt een proef op Schiphol.

Ook beloofde Hirsch Ballin zijn Duitse collega onderzoek van TNO toe te sturen, waaruit zou blijken dat de bodyscan geen gevaar oplevert voor de gezondheid. Op haar beurt zal Duitsland testresultaten delen met Nederland.

Tevreden

Hirsch Ballin toonde zich tevreden over de gemaakte afspraken: ''Wij lopen bij de invoering van de bodyscan voorop, maar de gedachten van mijn Duitse collega's gaan duidelijk dezelfde richting op.''

In Duitsland is invoering van de 'nacktscanner' omstreden. De Duitse minister De Maizière toonde zich voorstander van de invoering van de bodyscanner op termijn.

Debat

Voorwaarde is dat voldoende bewezen wordt dat het apparaat goed werkt, geen gezondheidsrisico's oplevert en de privacy niet schendt.

Nederland wil bodyscans voor alle passagiers van vliegtuigen, te beginnen op vluchten naar de Verenigde Staten. De Tweede Kamer sprak dinsdag af binnenkort een debat te houden over de beveiliging op luchthavens.