AMSTERDAM - Tal van vragen in het onderzoek naar de geruchtmakende snelkookpanmoord zijn nog onbeantwoord gebleven.

Het is daarmee de vraag of de rechtbank in Haarlem de 54-jarige Mehmet Y. vorig jaar terecht tot twintig jaar gevangenisstraf heeft veroordeeld.

Dat betoogde Y.'s advocaat Jacques Taekema dinsdag voor het gerechtshof in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) en verdachte Y. tekenden hoger beroep aan tegen het Haarlemse vonnis.

Het OM wil Y. levenslang achter de tralies hebben. Y. beweert in alle toonaarden dat hij onschuldig is. Het hof wijdde dinsdag een zogeheten regiezitting aan de zaak.

Luguber

De veroordeling van Y. gold niet alleen de moord op zijn broer Ali in 1997 (de snelkookpanmoord), maar ook de moord op zijn ex-vrouw Meral. Zij zou eind 2002 om het leven zijn gebracht. Haar lichaam is echter nooit gevonden.

De zaak dankt zijn naam aan de lugubere feiten rond de moord op Y.'s broer Ali (28). Zijn stoffelijke resten werden langs de snelweg bij Geldermalsen gevonden. Voeten, handen en geslachtsdelen ontbraken.

Uitgekookt

Het hoofd werd iets verderop aangetroffen. Het hoofd leek te zijn uitgekookt. De gevonden lichaamsdelen waren ontdaan van de huid. Dit zou door een vleesmolen zijn gehaald. Ali zou in Y.'s huis in Haarlem met een hamer zijn doodgeslagen.

Volgens Taekema is nog volop forensisch onderzoek nodig om een reeks vragen beantwoord te krijgen.

Heil

Hij drong bij het hof aan op het houden van een reconstructie van de gebeurtenissen zoals die zijn weergegeven door de belangrijkste getuige, Tamara N., een goede vriendin van Y.s verdwenen vrouw Meral.

Zij is voor haar betrokkenheid bij de moord op Ali veroordeeld tot zeven jaar cel. Het hof ziet vooralsnog geen heil in een reconstructie.

Tuin

Taekema meent dat er andere scenario's denkbaar zijn dan door de rechtbank bewezen zijn verklaard. Hij suggereerde dat het heel wel mogelijk kan zijn dat Tamara en Meral de moord op Ali op hun geweten hebben.

Ook staat volgens Taekema allerminst vast dat Meral dood is, laat staan dat zij om het leven is gebracht. In december 2008 werd voor het laatst naar haar lichaam gezocht, in een tuin van een woning in Hoofddorp.

Complot

Y. zelf heeft altijd gezegd dat hij het slachtoffer is geworden van een complot van zijn schoonfamilie.

Het hof begint op 18 mei aan het inhoudelijke proces.