NIJMEGEN - De sneeuw en vorst houden kamsalamanders en bruine kikkers niet tegen. Vrijwilligers van de Stichting Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (Ravon) hebben ze de afgelopen tijd in de sneeuw, onder en op het ijs zien scharrelen.

De website natuurbericht.nl meldde dit dinsdag. Kamsalamanders gaan ook wel door het leven onder de naam ijskonijn onder de amfibieën. Kikkers hebben het moeilijker. De vrijwilligers troffen op enkele plaatsen half bevroren bruine kikkers in de sneeuw aan.

De dieren kunnen in hun winterslaap zijn gestoord of de slaapplek voldeed niet meer. Ook kan het zijn dat ze door de zon wakker zijn geworden. Onder het ijs gaat het beter met de dieren.

Reigers

Voor blauwe reigers en ooievaars zijn in de winter rondscharrelende amfibieën een meevaller. Een vrijwilliger van Ravon zag vorige week woensdag een kikker gevangen zitten in de snavel van een blauwe reiger. ''Met langzame bewegingen van zijn poten probeerde hij zich nog te verzetten tegen het onvermijdelijke'', aldus de ooggetuige.