DE KOOG - Vorige week zijn op Texel opnieuw dode bruinvissen aangespoeld die in stukken waren gesneden. Dat heeft Ecomare dinsdag laten weten.

Het natuurbeschermingscentrum op Texel sloeg in maart vorig jaar ook al alarm over het grote aantal dode bruinvissen dat aanspoelde. Een aanzienlijk aantal van deze dieren was ook in stukken gesneden.

De conclusie was dat het dieren betrof die in netten waren blijven hangen en daardoor waren verdronken. Stoffelijke overschotten blijven drijven. Als ze in stukken worden gehakt, hoopt zich geen gas op. Daardoor zinken de stukken lichaam.

Schroeven

Volgens walvisdeskundigen zijn de dieren niet in de schroeven van schepen gekomen. Zij zeggen dat de bruinvissen eerst verdronken zijn en vervolgens in stukken zijn gesneden.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht zijn ook op zoek naar de doodsoorzaak van de bruinvissen. Zij doen dat in opdracht van het ministerie van LNV. Van dat onderzoek zijn nog geen resultaten bekend.

Actie

Ecomare wil de uitkomsten zo snel mogelijk weten. Daarnaast wil het centrum dat de overheid internationaal actie onderneemt om een grote slachting onder bruinvissen te voorkomen.

Een van de oplossingen om te voorkomen dat walvisachtigen, zoals bruinvissen, in een visnet verstrikt raken, is het net te markeren met zogeheten pingers. Die maken een voor de dieren irritant geluid en houden hen op afstand.

Ecomare en walvisdeskundigen hebben de overheid begin vorig jaar opgeroepen pingers verplicht te stellen voor de vissers. Dat is nog niet gebeurd. Ook moeten er meer controles komen op de visserij.