AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie beschikt over een nieuwe getuige in de strafzaak tegen Franklin F., de moordenaar van politieagente Gabriëlle Cevat.

Het gaat om een man die met F. in het huis van bewaring heeft gezeten. F. zou hem zijn verhaal over de gebeurtenissen op 9 juli 2008 hebben verteld. Cruciaal onderdeel van dat verhaal was volgens de getuige dat F. heeft geweten dat hij op een agente schoot.

Het bestaan van de getuige bleek dinsdag tijdens een regiezitting van het hoger beroep van de zaak bij het gerechtshof in Amsterdam.

Fatale kogel

Gabriëlle Cevat (28) reed op de bewuste avond naar het politiebureau in Amstelveen voor het vervullen van een nachtdienst. Zij zag F. met hoge snelheid over de weg slingeren en besloot hem staande te houden.

Toen de dronken F. zijn auto had stilgezet, stapte Cevat uit. F. zou vrijwel direct de fatale kogel op haar hebben afgevuurd. De verdachte heeft altijd beweerd dat hij niet wist dat zijn doelwit een politievrouw was.

Beroep

Volgens de rechtbank was dat ook niet te bewijzen: zij veroordeelde F. na een eis van achttien jaar en tbs tot twaalf jaar en tbs. Het OM tekende evenals F. beroep aan tegen het vonnis. Het OM hoopt in hoger beroep alsnog hard te kunnen maken dat de 50-jarige F. wist op wie hij schoot.

Getuige

Of het OM daarin zal slagen aan de hand van de verklaring van de nieuwe getuige, is nog de vraag. Vóór het proces bij de rechtbank diende zich een soortgelijke getuige aan; ook tegen hem zou F. zijn mond in de bajes voorbij hebben gepraat.

Op de betrouwbaarheid van deze getuige viel echter zo veel af te dingen, dat zijn beweringen het dossier niet haalden en dus niet als bewijs konden dienen.

Naar de betrouwbaarheid van de nieuwe getuige, R. van der K., zal de komende tijd onderzoek worden verricht. Onderdeel van dat onderzoek is de vraag hoe goed Van der K. de andere getuige kent. Volgens F. trokken zij binnen de gevangenismuren veelvuldig met elkaar op. Van der K. spreekt dat tegen.

Verklaring

Franklin F. legde destijds bij de rechtbank een uitvoerige verklaring af. Of hij dat op 13 en 15 april tijdens de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep ook gaat doen, kon hij dinsdag nog niet voorspellen. Een van de raadsheren van het hof zal getuige Van der K. in de periode vóór die zittingen achter gesloten deuren horen.