HILVERSUM - De Britse regering heeft in december 2002 expliciet aan Nederland gevraagd om de Amerikaanse inval in Irak in maart 2003 militair te steunen.

De Britten vroegen een mariniersbataljon en het transportschip Hr. Ms. Rotterdam ter beschikking te stellen.

Dat meldde het VPRO-radioprogramma Argos maandag op basis van een herinneringsboek dat destijds is gemaakt voor de eerste Nederlandse militairen die vanaf juli 2003, na de val van de Iraakse dictator Saddam Hussein, in Irak waren.

Luitenant-kolonel D. Swijgman was toen commandant van de groep en schrijft in het voorwoord bij het boek dat de Britse regering expliciet om militaire bijstand had gevraagd en dat zijn mannen teleurgesteld waren over de opstelling van het toenmalige kabinet.

Demissionair kabinet

Het demissionaire kabinet-Balkenende I (CDA, VVD, LPF) besloot in maart 2003 een actie tegen Irak politiek te steunen, maar daaraan geen militaire bijdrage te leveren.

De commissie-Davids presenteert dinsdag haar onderzoek naar de voorbereiding en besluitvorming van het kabinet in de kwestie-Irak in de periode van de zomer 2002 tot de zomer 2003.

Vermoedens over door Nederland verleende militaire ondersteuning of plannen daartoe doen al jaren de ronde.

Formeel verzoek

Zo stelde de voormalige Amerikaanse onderminister Richard Armitage van Buitenlandse Zaken vorig jaar dat de Verenigde Staten in 2003 een formeel verzoek om militaire steun hebben gedaan aan Nederland.

De Britten, die Nederland daar dus ook om zouden hebben gevraagd, stuurden zelf wel troepen naar Irak.

Pechtold

Volgens D66-leider Alexander Pechtold is de informatie van Argos een zoveelste bron die vertelt dat er toch meer aan de hand was in 2002 dan het kabinet en premier Jan Peter Balkenende tot dusver wilden toegeven.

Pechtold zei in een reactie te hopen dat de commissie-Davids duidelijk kan maken of Amerika ons meer heeft gevraagd dan alleen politieke steun en of er serieus is overwogen militair mee te doen aan de oorlog in Irak.

Tweede Kamerlid Mariko Peters van GroenLinks sprak van een interessante vondst, omdat het aangeeft dat er een militair verzoek was. Ze wil weten hoe de regering daarmee is omgegaan.

Parlementaire enquête

Als de commissie-Davids geen antwoord geeft op de vraag of Nederland militaire steun heeft verleend, moet er alsnog een parlementaire enquête komen, stelde Peters.