ZUTPHEN - Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moet de 25-jarige vermeende moordenaar van Gert Nijkamp achttien jaar de gevangenis in.

Deze straf eiste de aanklager dan ook maandag voor de rechtbank in Zutphen tegen Angelo M.

Volgens het OM schoot hij op 21 juni 2007 de Apeldoornse zakenman bij de school van diens zoontje van dichtbij dood.

M. betuigde maandag op de zitting in Zutphen zijn spijt aan de nabestaanden: ''Ik snap niet dat ik zoiets heb gedaan. Ik leefde in een roes.''

Schulden en drugs- en drankgebruik zouden ten grondslag liggen aan de daad. ''Dan krijg je een aanbod en ga je daar op in'', verklaarde hij.

Koele killer

Zijn twee Apeldoornse medeverdachten moeten dinsdag voor de rechter verschijnen. Onderzoek naar de opdrachtgevers van de liquidatie loopt nog steeds. Officier van justitie Pollyan Spoon vindt een langdurige celstraf op zijn plaats ''als vergelding en bescherming van de maatschappij''.

Advocaat Jan Vlug was geschrokken van de eis van het OM. ''De moordenaar van Pim Fortuyn kreeg achttien jaar. Heel Nederland stond op zijn kop. Deze zaak is daarmee niet te vergelijken.'' Volgens de raadsman is M. niet de koele killer. ''Hij barst van de wroeging, heeft spijt en deed al twee keer een zelfmoordpoging.''

Zeker tien mensen wisten dat de Apeldoorner Nijkamp had vermoord. Toch duurde het anderhalf jaar voordat hij werd aangehouden.

Nepwereld

Wat betreft Vlug staat of valt de zaak met de eerste informatie die het OM ontving. Deze gegevens van een betaalde informant van de politie leidden uiteindelijk naar zijn cliënt. De advocaat en ook de rechtbank hebben deze persoon nooit mogen horen en daardoor kon de betrouwbaarheid van deze persoon niet worden gecheckt.

Na de tip werden taps en afluisterapparatuur geplaatst en een infiltrant ingezet om een bekentenis van M. af te dwingen. ''Er werd een nepwereld om hem gecreëerd die maandenlang duurde'', weet Vlug. In die schijnwereld deed de Apeldoorner allerlei klusjes.

Drugsdeal

Zogenaamde bendeleden werden daarbij vervoerd, valse paspoorten overhandigd en een drugsdeal in scène gezet. ''Hij kreeg daarvoor duizenden euro's. Daarbij is inbreuk gemaakt op zijn persoonlijke levenssfeer.'' Daarom vroeg Vlug om niet-ontvankelijkheid van de officier van justitie.