PUTTEN - Wien van den Brink is zondag op 64-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldde de gemeente Putten maandag.

Hij zat daar in de gemeenteraad. Van den Brink werd bekend als voorman -met pijp- van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders.

Deze organisatie voerde eind jaren negentig actie tegen het landbouwbeleid.

De geboren Puttenaar Van den Brink zat enkele jaren in de Tweede Kamer voor de Lijst Pim Fortuyn. In Putten was hij van 1986 tot zijn dood raadslid/fractievoorzitter voor Gemeentebelangen.

Wethouder

Ook was hij namens deze partij korte tijd wethouder tot hij in 2007 moest aftreden omdat hij op zijn erf tientallen bomen had gekapt zonder dat hij de daar voor benodigde vergunning had.

Van den Brink werd in bepaalde kringen enorm populair toen hij zich sterk maakte voor een betere schadevergoeding voor de boeren die waren getroffen door het extreem hoge water in 1995. Het leverde hem met de Partij Nieuw Gelderland een plekje op in de Gelderse Staten.

Reactie

De gemeente Putten laat in een reactie weten dat Van den Brink herinnerd zal worden aan de ''zeer bekwame wijze en de grote toewijding waarmee hij de gemeente heeft gediend''. In 2003 werd strottenhoofdkanker vastgesteld bij Van den Brink.

''De wijze waarop hij met ernstige ziekten en daardoor ontstane lichamelijk beperkingen wist om te gaan, heeft diep respect afgedwongen'', meldt een woorvoerder van Putten.