AMSTERDAM - Het moet worden verboden dat supermarkten bier verkopen. Ze bieden bier onder de kostprijs aan, wat thuis indrinken in de hand werkt. Dat zei burgemeester van Urk Jaap Kroon maandagochtend op Radio 1.

Hij spreekt van een landelijk probleem waar de Tweede Kamer aandacht aan moet besteden.

De Voedsel en Waren Autoriteit controleert volgens de burgemeester nauwelijks of supermarkten aan jongeren onder de 16 jaar verkopen.

"Als gemeentebestuur en burgemeester ben je daarvoor verantwoordelijk. Maar we hebben niet de middelen om in te grijpen."

Slijterij

Drank hoort volgens Kroon voor een hogere prijs thuis in de slijterij. "Die is niet voor niets uitgevonden." Doordat bier voor het grijpen in de schappen ligt, zou de supermarkt uitstralen dat het net zo onschuldig is als een wit broodje.

Het is niet de eerste keer dat de gemeente het overmatig drankgebruik van jongeren aan probeert te pakken. In de zomer mochten in een aantal gebieden geen kratten bier of andere dranken worden meegenomen. Zo wilde de gemeente het drankgebruik op het strand en de dijk aanpakken.

Verzet

In Katwijk is volgens Kroon eerder al geprobeerd om alcohol uit de supermarktschappen te halen. Die poging zou zijn stukgelopen op verzet van de landelijke organisatie van supermarkten.