AMSTERDAM - Bij de Amsterdamse Zuidas worden toch een ondergrondse snelweg en spoor aangelegd. De vier ministers die daar over gaan hakken donderdag de knoop door, schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van ingewijden.

Het project wordt volgens de krant met publiek geld betaald. Het voornemen om het bedrijfsleven mee te laten betalen is van de baan.

Het lukte niet om bedrijven mee te laten betalen, daarom heeft rijksvertegenwoordiger voor de Zuidas Dirk Jan van den Berg een simpeler alternatief opgesteld.

Zo worden de wegen en het spoor niet geïntegreerd met de gebouwen.

Kosten

Het plan is om de A10 in twee stappen over een lengte van twaalfhonderd meter in ondergrondse tunnels te stoppen. Dat begint in 2013 en moet in 2019 klaar zijn. De kosten worden volgens de krant op zeshonderd miljoen euro geschat.

Het spoor loopt eerst bovengronds over de A10, maar moet vanaf 2019 ook ondergronds worden gebracht. Dat moet in 2027 klaar zijn. In 2024 moet de bouw van vastgoed bovenop de ondergrondse wegen en sporen beginnen.

Donderdag wordt het plan besproken door minister van Financiën Wouter Bos (PvdA), minister van Ruimtelijke Ordening Jacqueline Cramer (PvdA), minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) en minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA).