DE BILT - Het KNMI heeft het weeralarm dat van kracht was voor Noord-Nederland, zondagmiddag ingetrokken.

Omdat de wind in de noordelijke provincies is afgenomen, is het gevaar van sneeuwjacht geweken.

Het weerinstituut waarschuwt nog wel voor gladheid door sneeuw en opvriezing in het hele land. Het KNMI raadt aan de weerberichten en verkeersinformatie te blijven volgen.

Sneeuwen

De komende avond en nacht kan het her en der nog licht sneeuwen. Het verkeer in de ochtendspits moet derhalve rekening houden met gladheid. Ook maandagochtend kan plaatselijk wat lichte sneeuw vallen maar veel zal dat niet zijn, aldus de zegsman.

Het blijft voorlopig nog volop winter. De komende nacht verwacht het KNMI overwegend lichte vorst. Vanaf dinsdag wordt het weer kouder met 's nachts lichte tot matige vorst en overdag temperaturen rond het vriespunt. De kans op neerslag neemt de komende dagen af.

Spits

Op basis van de huidige weersverwachting voorziet Rijkswaterstaat maandag een drukke ochtend- en avondspits. Dat meldde de wegbeheerder zondag.

Weggebruikers moeten rekening houden met een langere reistijd. Hoewel er volop wordt gestrooid en sneeuw wordt geruimd, kan het hier en daar behoorlijk glad zijn. In dat geval blijven de spitsstroken dicht. Ook neemt de kans op ongelukken toe, aldus Rijkswaterstaat.

Trein

De meeste treinen rijden maandag weer volgens de dienstregeling. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen (NS) zondag gezegd.

Alleen op de lijnen van Rotterdam en Den Haag naar Utrecht rijden, evenals vorige week donderdag en vrijdag, wegens een gebrek aan materieel minder intercitytreinen.

Dienstregeling

De NS heeft in verband met de verwachte sneeuwoverlast het hele weekeinde volgens een aangepaste dienstregeling gereden. Dat heeft nauwelijks tot problemen geleid.

Wel was op een aantal trajecten de reistijd langer dan normaal. Volgens de zegsman was het, net als zaterdag, een stuk rustiger op het spoor dan op een doorsnee zondag.

Bus

Busbedrijf Connexion heeft de routes van sommige buslijnen aangepast wegens de gladheid. Dat is het geval in Lelystad en Zeewolde (Flevoland) en in Leiden (Zuid-Holland).

In Amsterdam is het zo glad dat de bussen van Connexxion het centrum niet meer binnenrijden. Reizigers moeten vanaf de randen van de stad verder reizen met tram en metro.

Friesland

Dat maakte een woordvoerder van Connexxion zondag bekend. Het bedrijf meldde eerder al dat het in Friesland al zijn bussen in de garage houdt. Daar komt zondag geen verandering meer in.

In Noord-Holland rijden sommige bussen een ingekorte route. Op Texel ligt op één van de twee routes van Connexxion het busvervoer stil.

Bekijk alle lezersfoto's van het winterse weer op NUfoto.