GRONINGEN - De sneeuwjacht en de kou hebben in het noorden van het land nog niet voor ernstige problemen gezorgd.

De politie in Groningen heeft afgelopen nacht en zondagmorgen zestien automobilisten bij moeten staan nadat zij vast waren komen te zitten in de sneeuw of in sneeuwduinen.

Er waren in de provincie Groningen negen aanrijdingen door sneeuw en gladheid, waarbij alleen sprake was van blikschade. Volgens de Groningse politie zijn de grote wegen als de A7 en A 28 en ook doorgaande wegen als de Eemshavenweg begaanbaar.

''Toch raden we iedereen wel aan om thuis te blijven'', aldus zondagmorgen een woordvoerder.

Druk

Volgens de woordvoerder was het in de nacht van zaterdag op zondag en zondagmorgen wel erg druk voor de politie. ''Maar toch is er momenteel geen sprake van ernstige problemen. De situatie is goed onder controle."

"Al met al valt de situatie alleszins mee in de provincie Groningen. Wij verwachten ook voor de rest van de dag geen hele grote problemen', aldus de woordvoerder.

Friesland

De politie in Friesland vindt het ''heel erg rustig''. ''Het lijkt erop dat de meeste mensen het advies om binnen te blijven hebben opgevolgd'', aldus een zegsman. Volgens hem zijn vooral in het noordoosten van de provincie wegen moeilijk tot slecht begaanbaar.

De dijk tussen Enkhuizen en Lelystad en de Oostvaardersdijk zijn zondagmiddag weer open voor verkeer. Dat meldde de ANWB.

De dijken waren sinds zaterdag vanwege het winterse weer afgesloten. Freesmachines hebben het ijs van de dijken geschraapt, lichtte de woordvoerder van de ANWB toe.

'Lekker binnen'

Ook op de wegen in Noord-Holland leverden de winterse omstandigheden geen problemen op.

''Het valt reuze mee. We krijgen wel wat meldingen van sneeuwduinen binnen, daar sturen we dan sneeuwschuivers op af, maar er hebben zich geen grote ongelukken voorgedaan'', aldus de woordvoerder.

Volgens hem is het qua meldingen sowieso rustiger dan normaal. ''Er zijn minder inbraken, minder vechtpartijen en minder aanrijdingen. Iedereen blijft lekker binnen''.

Treinverkeer

Spoorbeheerder ProRail meldt dat het treinverkeer zondag nauwelijks problemen ondervindt door het winterse weer. In Appingendam was zondagochtend een wisselstoring, maar die werd snel verholpen, aldus een woordvoerder van ProRail.

In de nacht van zaterdag op zondag lieten ProRail en de NS lege treinen rijden door de kop van Noord-Holland en het noordoosten van Nederland. De nachtelijke ritten hebben er aan bijgedragen dat wissels op de trajecten niet bedekt raakten met sneeuw.

Of er in de nacht van zondag op maandag weer op deze manier wordt sneeuwgeruimd, hangt van de weersomstandigheden af, aldus de woordvoerder van ProRail.

Bekijk alle lezersfoto's van het winterse weer op NUfoto.