SASSENHEIM - De stroomstoring die zaterdagavond zo'n 100.000 huishoudens in de Bollenstreek trof, is niet ontstaan doordat het energienet overbelast was. Dat zei een woordvoerder van TenneT, de beheerder van het landelijke stroomnet.

TenneT gaat maandag verder op zoek naar de precieze oorzaak van de stroomuitval. Bekend is dat een onderdeel van het hoogspanningsstation in Sassenheim defect raakte. Hoe dit kon gebeuren is tot nu toe een raadsel.

Door het winterweer is het energieverbruik hoger dan gemiddeld; mensen doen meer lampen aan en ook wordt er meer gebruik gemaakt van elektrische verwarmingen.

''Ons netwerk kan zo'n hoger energiegebruik prima aan'', zei een voorlichter van TenneT. De netbeheerder sluit eveneens uit dat het koude weer debet is aan het incident.

Schade

Over eventuele schade die particulieren en ondernemers leden, is niets bekend. Dat zal later blijken, zei de woordvoerder van TenneT. Alleen getroffenen die minstens vier uur geen stroom hadden, hebben recht hebben op schadevergoeding, lichtte de zegsman toe.

In een groot gedeelte van de Bollenstreek was de storing na ruim drie uur verholpen. Op andere plaatsen zaten mensen langer dan vier uur zonder stroom.