RIJSWIJK - De Bollenstreek is zaterdagavond getroffen door een grote stroomstoring. Ongeveer 100.000 huishoudens kwamen aan het begin van de avond pardoes zonder licht, verwarming en vaste telefoonaansluiting te zitten.

Boosdoener was een defect in een hoogspanningsstation in Sassenheim, meldde TenneT, beheerder van het landelijke stroomnet.

De storing deed zich voor in de gemeenten Hillegom, Lisse, Sassenheim, Voorhout, Katwijk en Noordwijk. Volgens de netbeheerder was de stroomstoring van een ''vrij uitzonderlijke'' omvang.

De laatste keer dat zoveel huishoudens het zonder elektriciteit moesten stellen, was half december. Toen viel de stroom uit in Tiel en Zaltbommel. De overlast die dat gaf was echter een stuk kleiner, omdat het toen midden in de nacht gebeurde.

Winterse weersomstandigheden

TenneT weet nog niet hoe de storing is ontstaan, maar acht het zeer onwaarschijnlijk dat de winterse weersomstandigheden er iets mee te maken hebben. ''Het netwerk is ontworpen en gebouwd op alle weersomstandigheden'', aldus een woordvoerder van TenneT. ''Bovendien was het defect binnen.''

Na ruim vier uur was de storing deels voorbij. Het gebied werd gefaseerd weer voorzien van stroom. Als eerste kon de gemeente Sassenheim weer gebruik maken van stroom. Daarna werden de andere gemeentes bijgeschakeld.

Kort voor middernacht was het meeste leed voorbij. Bewoners van enkele straten moesten echter nog langer wachten totdat zij weer stroom hadden, omdat daar de elektriciteit handmatig moest worden ingeschakeld.

Wakker

Een bewoonster van de Poelpolder in Lisse was dan ook verbaasd toen ze op de radio hoorde dat de storing verholpen zou zijn. ''Bij mij is het licht nog steeds niet aan. Ik blijf nog maar even wakker, want ik weet niet meer welke apparaten ik allemaal had aanstaan.''

Auto's van brandweer en politie reden zaterdagavond met zwaailichten rond in de Bollenstreek. Als inwoners de hulpdiensten wilden inschakelen, dan konden ze dat doen door een auto van de brandweer of de politie staande te houden.

Ook gingen politiebureaus en brandweerkazernes open zodat de inwoners daar terecht konden. Politiekorpsen uit omliggende regio's schoten te hulp. De politie en brandweer meldden geen incidenten.

Lift

Wel kwamen enkele mensen vast te zitten in de lift. Kort na het uitvallen van de stroom kwamen de burgemeesters van de getroffen gemeentes bij elkaar voor crisisberaad.

ln veel plaatsen gingen bewoners bij elkaar zitten en wachtten bij kaarslicht het einde van de storing af.