DEN HAAG - In het noorden en oosten van het land en in Flevoland heeft het verkeer last van sneeuwduinen. De duinen ontstaan door de harde wind en de sneeuwval.

''Vooral door de harde noordoosten wind zijn de duinen ontstaan, de sneeuwval valt wel mee'', zei zaterdagavond een woordvoerder van de ANWB.

Volgens hem heeft bijna het hele land plaatselijk last van de gladheid op de wegen.

Busvervoer

Het busverkeer is zaterdagavond op verscheidene plaatsen in het land vertraagd, of zelfs uitgevallen. Vooral de bussen in het noorden en oosten hebben last van het winterse weer. Dat melden vervoersmaatschappijen Connexxion en Qbuzz.

In Drenthe en Zuidoost-Groningen rijden de bussen wel, maar daar moeten reizigers rekening houden met vertraging, meldt Qbuzz. De vervoerder raadt reizigers die nog een bestemming moeten bereiken aan dit zo snel mogelijk te doen, omdat het opvriezen van gevallen sneeuw in de loop van de avond voor meer problemen kan zorgen.

Connexxion meldt de eerste winterse problemen dit weekend met het busvervoer in het oosten van het land. In en rond Almelo, Enschede en Arnhem zijn veel routes van bussen aangepast.

Rustig op spoor

Zaterdag was het aanmerkelijk rustiger in de treinen van de Nederlandse Spoorwegen dan op andere zaterdagen. ''Kennelijk kozen mensen ervoor om thuis te blijven, in plaats van een tripje te maken'', aldus een woordvoerder van de NS.

De NS en ProRail hebben dit weekend extra mankracht ingezet om de problemen met het winterweer te baas te zijn. Ook is dit weekend de dienstregeling aangepast. ''Op enkele kleine problemen na is alles zaterdag goed verlopen'', aldus de woordvoerder. In Oosterbeek viel een boom op het spoor en op een klein aantal plaatsen in het land waren wisselstoringen. De problemen konden snel worden opgelost.

Het internationale treinverkeer (ICE International) naar Frankfurt verloopt niet goed door problemen bij Deutsche Bahn, dat een gebrek heeft aan treinstellen. Zowel zaterdag als zondag moeten reizigers vanuit Nederland met een gewone trein naar Emmerich en daar overstappen naar Duisburg. Gedupeerde NS-klanten kunnen hun ticket kosteloos annuleren of omboeken, liet de woordvoerder weten.

Bekijk alle lezersfoto's van het winterweer op NUfoto.