AMSTERDAM - Het is met de huidige temperaturen niet verantwoord om de nacht buiten door te brengen.

Daarom heeft de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, een noodverordening afgekondigd die het mogelijk maakt daklozen te verplichten gebruik te maken van de gemeentelijke opvang. Dat maakte een woordvoerder van de burgemeester zaterdag bekend.

Met de noodverordening, die sinds de nacht van vrijdag op zaterdag van kracht is, kunnen mensen verplicht worden tussen 23.00 uur en 07.00 uur onderdak te zoeken in een van de opvanglocaties.

Mocht iemand dat pertinent weigeren, dan moet hij een nacht in de cel doorbrengen. De stad heeft driehonderd opvangplaatsen extra beschikbaar de komende dagen. De verordening geldt in ieder geval tot en met maandag 07.00 uur.

Buitenslapers

Volgens de woordvoerder gaat het om een groep van twintig tot dertig hardnekkige 'buitenslapers', van wie wordt vermoed dat zij ondanks de kou 's nachts buiten wensen te blijven. De politie en GGD zijn actief op zoek naar deze mensen om ze naar binnen te halen.

''De gemeente ziet het als haar taak om burgers te beschermen tegen deze extreme weerssituatie als zij hier zelf niet of onvoldoende toe in staat zijn.

Tot zaterdagmiddag 16.00 uur was de verordening nog op niemand toegepast.