TIENHOVEN - Op de drie schaatstoertochten die zaterdag in Nederland worden gehouden, zijn tot nu toe al duizenden deelnemers afgekomen.

''De mensen laten zich niet afschrikken door de slechte weersverwachtingen'', meldde een woordvoerder van de schaatsbond KNSB.

Vooral op de Loosdrechtse Plassen bij Tienhoven loopt het storm. Ook op het Henschotermeer bij Woudenberg is het druk. Er is verder een toertocht op het Zwartemeer bij Vollenhove.

IJskwaliteit

Doordat in het midden van het land relatief weinig sneeuw is gevallen is daar de ijskwaliteit goed en zijn de toertochten mogelijk.

''De schaatsliefhebbers hebben staan trappelen van ongeduld en komen nu massaal op deze tochten af'', aldus de woordvoerder.

De drie recreatieve tochten begonnen om negen en tien uur zaterdagmorgen. Het zijn geen wedstrijden. Tot een uur of twee, drie in de middag kunnen mensen aan de start verschijnen om de tochten te schaatsen.

Zwartemeer

De organisatie van de schaatstoertocht op het Zwartemeer bij Vollenhove laat geen mensen meer toe. Zaterdagochtend was de aanloop zo groot dat de ijskwaliteit inmiddels niet meer mensen toelaat, aldus de KNSB. Duizenden mensen hebben de route inmiddels gereden.

De KNSB en de organiserende vereniging adviseren om niet meer af te reizen naar de tocht. Op het ijs zijn slechte plekken met water.