DEN HAAG - Op de Nederlandse snelwegen is het zaterdag rustig. Er zijn weinig problemen door het weer, maar dat komt ook doordat veel mensen thuisblijven, aldus een woordvoerder van de ANWB.

Wie toch de weg op wil, moet goed op de verkeersinformatie letten.

Het zuidoosten van het land ondervindt tot nog toe de meeste hinder van de sneeuw. Op de A2 tussen Maastricht en Eindhoven reed het verkeer enige tijd langzaam.

Vooral op lokale wegen in het land is het glad. ''De snelwegen gaan tot nog toe goed.''

Het kan glad zijn, mede door stuifsneeuw, melden de ANWB en VerkeersInformatieDienst (VID). De verwachting is dat de sneeuw zich in de loop van de dag uitbreidt over het land.

Oude sneeuw

In het noorden van het land kan 'oude' sneeuw loskomen, met name in Noord-Holland, Friesland en Groningen.

In Noord-Holland zitten een paar auto's vast in de sneeuw en zijn er een paar van de weg geraakt, aldus de VID.

In Noord-Holland en Groningen zijn ook een of twee vrachtwagens geslipt, maar onduidelijk is of dat door stuifsneeuw komt, zei de ANWB.

Oosterbeek

Bij Oosterbeek is zaterdagochtend een boom op het spoor gewaaid. Daardoor moesten reizigers tussen Utrecht en Arnhem twee uur lang omreizen via Den Bosch. Dat meldde spoorbeheerder ProRail.

Het winterweer veroorzaakt tot nog toe verder weinig overlast op het spoor. ProRail verhielp in de vroege ochtend een wisselstoring bij Naarden. Door de kou zat de wissel vast. Het treinverkeer had nauwelijks last. Er zijn ook minder treinreizigers op pad dan normaal, aldus de NS.

Aan het einde van de ochtend konden de treinen bij Oosterbeek weer rijden. Behalve het weghalen van de boom, moest ook gekeken worden of de bovenleiding was beschadigd. Dat was niet het geval.

Dienstregeling

De NS rijdt in het weekend weer met een aangepaste dienstregeling wegens het weer. Op de belangrijke trajecten rijden twee intercity's en twee stoptreinen per uur rijden. ''Dat gaat allemaal goed. Maar reizigers moeten de actuele stand van zaken in de gaten houden'', aldus een woordvoerder van de NS.

Het internationale treinverkeer (ICE International) naar Frankfurt loopt niet goed door problemen bij Deutsche Bahn, dat een gebrek heeft aan treinstellen.

Reizigers moeten vanuit Nederland met een gewone trein naar Emmerich en daar overstappen naar Duisburg. Zaterdag kunnen de NS-klanten voor de betreffende dienst kosteloos annuleren of omboeken.

Koffie

Op diverse stations, waar reizigers extra moeten overstappen of langer moeten wachten op de trein verstrekt NS gratis koffie en thee en soms ook erwtensoep.

ProRail en NS hebben door het hele land extra mensen ingezet om de gevolgen van het winterweer voor het treinverkeer te beperken.