DEN HAAG - De juridische stappen die geitenhouders nemen om de ruiming van hun veestapel te voorkomen zijn vooralsnog niet succesvol.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) zei vrijdag de afloop van de rechtszaken met vertrouwen tegemoet te zien.

Volgens Verburg weten de meeste geitenhouders ''heel goed waarom dit moet gebeuren''. Ze wees er vrijdag wederom op dat het risico dat de bacterie vrijkomt op de bedrijven vele malen groter is dan op een kinderboerderij.

''Bij abortussen op een bedrijf komen miljarden bacteriën vrij. Op een kinderboerderij is dat vele malen minder.'' De minister besloot eerder dat de geiten op kinderboerderijen en zorgboerderijen niet gedood hoeven te worden.

Rongen

Het College van Beroep oordeelde vrijdag ook dat het bedrijf van geitenhouder Martien Rongen, tevens voorzitter van de Nederlandse Geitenhouders Vakbond (NGHV), volgende week kan worden geruimd in verband met Q-koorts.

De NGHV voerde aan dat uit de twee positieve testresultaten van het tankmelkonderzoek niet mag worden afgeleid dat er sprake is van een besmetting met de Q-koortsbacterie.

Twee latere tankmelkonderzoeken hadden een negatief resultaat. De rechter vond de eerste twee uitslagen doorslaggevend voor de ruiming.